REAL

Taktikai városfejlesztés – Új gyakorlat megjelenése a városi zöldfelületek létrehozásában

Schmeller, Dalma (2021) Taktikai városfejlesztés – Új gyakorlat megjelenése a városi zöldfelületek létrehozásában. MODERN GEOGRÁFIA, 16 (1). pp. 81-106. ISSN 2062-1655

[img]
Preview
Text
2021_I_05_schmeller1.pdf

Download (3MB) | Preview

Abstract

A jelen tanulmány a „tactical urbanism” (taktikai városfejlesztés, továbbiakban: TVF) gyakorlatán alapul, amely különböző városi problémákra átmeneti, kísérleti jellegű, kisléptékű, olcsó, gyors, valós igények alapján történő beavatkozásokat kínál. Az USA-ból indult városfejlesztési módszer Magyarországon még nem terjedt el, ezért a tanulmány összegezi ennek fajtáit és jó példáit, melyek a magyar településeken is alkalmazhatók lennének. A TVF egyik potenciális helyszíne lehet Pécs, mint egykori Európa Kulturális Fővárosa, egyetemváros, régióközpont, illetve számos civil szervezet székhelye. Kérdésként merül fel, hogy hogyan valósítható meg egy ilyen beavatkozás Pécsett, a megvalósítást milyen tényezők befolyásolják, és van-e egyáltalán létjogosultsága a TVF-nek itt. Ennek érdekében a megvalósíthatóság menetének feltárása és a pécsi lakosok véleményének vizsgálata feltétlenül szükséges. A kutatás eredményei alapján elmondható, hogy Pécsett van lakossági igény a szabadtéri közösségi terekre, ugyanakkor e területek kialakítását az önkormányzat feladatának érzik a megkérdezettek. Az eredmények hozzájárulhatnak a TVF pécsi elterjedéséhez, a közösségfejlesztéshez, és felkeltheti az önkormányzat figyelmét a lakosok igényeire.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: taktikai városfejlesztés; városi zöldfelületek; közösségfejlesztés; közterületek
Subjects: H Social Sciences / társadalomtudományok > H Social Sciences (General) / társadalomtudomány általában
T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > T2 Technology (General) / műszaki tudományok általában
T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > TD Environmental technology. Sanitary engineering / környezetvédelem, hulladékkezelés, egészségügyi mérnöki technika (ivóvízellátási és szennyvízkezelési technika)
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 18 Jan 2022 08:57
Last Modified: 31 Mar 2023 08:16
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/136128

Actions (login required)

Edit Item Edit Item