REAL

Tulajdonositőke-alapú közösségi finanszírozás : A kampányok kimenetelét meghatározó tényezők a Crowdcube-platform vizsgálatán keresztül az Egyesült Királyságban

Wachira, Virginia Kirigo and Wachira, Esther Wanjiru (2022) Tulajdonositőke-alapú közösségi finanszírozás : A kampányok kimenetelét meghatározó tényezők a Crowdcube-platform vizsgálatán keresztül az Egyesült Királyságban. PÉNZÜGYI SZEMLE/PUBLIC FINANCE QUARTERLY, 67 (1). pp. 130-149. ISSN 0031-496X (nyomtatott); 2064-8278 (online)

[img]
Preview
Text
Wachira_2022_1_M.pdf

Download (866kB) | Preview

Abstract

A jelen tanulmány azt vizsgálja, hogy az összegyűjtött források nagyságát, valamint a Crowdcubeplatformon keresztül történő tulajdonositőke-alapú közösségi finanszírozás sikerét vagy sikertelenségét milyen tényezők befolyásolják. Vizsgálatunkhoz Pearson-féle korrelációt és többszörös regressziót használtunk. A statisztikai szignifikancia miatt a regressziós modell jó illeszkedésnek bizonyult. A tanulmány megállapította, hogy a tőkealapú közösségi finanszírozási kampányok kimenetelét a befektetők száma, a célösszeg, valamint a cég befektetés előtti értéke erősen és pozitívan befolyásolja. További befolyásoló tényezőként a tulajdonrész (tőke), a részvényár-információk megjelenítése és a közösségi média jelenléte említhető. A közösségi finanszírozással kapcsolatos előzmény (korábbi részvétel) ugyanakkor a kampányok sikeréhez negatívan kapcsolódott. A tanulmány egyedisége azon vállalkozók (alapítók) és befektetők számára fog segítséget jelenteni, akik sikeres tőkealapú közösségi finanszírozási kampányokat kívánnak folytatni, illetve támogatni az Egyesült Királyságban és a világ más részein. A tanulmány ugyanakkor ajánlást fogalmaz meg más országok és földrészek tőkealapú közösségi finanszírozási platformjainak további vizsgálatára is.

Item Type: Article
Subjects: H Social Sciences / társadalomtudományok > HG Finance / pénzügy
Depositing User: Andrea Tankó
Date Deposited: 26 Mar 2022 14:29
Last Modified: 26 Mar 2022 14:29
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/139646

Actions (login required)

Edit Item Edit Item