REAL

Esettanulmány az utódlás székelyföldi sajátosságairól: fiatal gazdák szerepe a családi farmgazdaságokban

Sebestyén, Ágnes (2022) Esettanulmány az utódlás székelyföldi sajátosságairól: fiatal gazdák szerepe a családi farmgazdaságokban. ÉSZAK-MAGYARORSZÁGI STRATÉGIAI FÜZETEK, 19 (2). pp. 110-119. ISSN 1786-1594 (nyomtatott); 2560-2926 (online)

[img]
Preview
Text
Strategiai fuzetek 2022-2_110.pdf

Download (533kB) | Preview

Abstract

A generációváltás a mezőgazdasági ágazatban európai szinten is napirenden lévő problémakör. A meglévő támogatási programok ellenére a fiatal gazdák az agrárvállalkozások létrehozását és működtetését korlátozó akadályokkal szembesülnek, ezek egy része az agrárvállalkozás kontextusát képező társadalmi környezethez kapcsolódik. Jelen esettanulmány célja székelyföldi kontextusban, a több generációs családi vállalkozásban jelen levő generációk közötti viszony bemutatása a még vezetői autoritással nem rendelkező fiatal gazdák szemszögéből. Az esettanulmány foglalkozik a viszony külső, kontextuális összetevőivel (családi tapasztalatok, közvetlen környezet, rendszerbe való integráció, tudásszerzési gyakorlat, családi környezet, reflexió), illetve bemutatja részelemeire bontva a fiatal és idős generáció közötti viszony komponenseit. Az esettanulmány rámutat, hogy Székelyföldön a fiatal gazdák minimális autoritással rendelkeznek azokban a családi agrárvállalkozásokban, melyeknek fiatal koruk óta szerves részét képezik. A többgenerációs családi farmgazdaságokban a döntések meghozatala nem kompetencia alapú, hanem a rangidős családtag személyéhez kötődik.

Item Type: Article
Subjects: H Social Sciences / társadalomtudományok > HM Sociology / társadalomkutatás > HM4 Social processes / társadalmi folyamatok
S Agriculture / mezőgazdaság > S1 Agriculture (General) / mezőgazdaság általában
Depositing User: Andrea Tankó
Date Deposited: 12 Jul 2022 12:39
Last Modified: 12 Jul 2022 12:39
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/144677

Actions (login required)

Edit Item Edit Item