REAL

A fiatalok helyzete az akadémiai pályán : Fiatal Kutatók Kérdőív : Az FKA 2021-ben készült felmérésének eredményei

Németh, Brigitta and Munkácsy, Balázs and Vida, Zsófia Viktória and Fröhlich, Georgina and Hatvani, István Gábor and Tóth, György and Solymosi, Katalin and Máté, Ágnes and Lőrincz, László (2022) A fiatalok helyzete az akadémiai pályán : Fiatal Kutatók Kérdőív : Az FKA 2021-ben készült felmérésének eredményei. Fiatal Kutatók Akadémiája, Budapest. ISBN 978-615-6448-18-7

[img]
Preview
Text (Kutatási jelentés)
FKK2021.pdf

Download (3MB) | Preview
[img]
Preview
Text (Melléklet)
FKK2021_Melleklet.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

A Fiatal Kutatók Akadémiája (FKA) az MTA Könyvtár és Információs Központ, a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont és a Budapesti Corvinus Egyetem munkatársaival együttműködve 2021 őszén széles körű és minden korábbinál részletesebb felmérést végzett a 45 éves vagy fiatalabb kutatók és egyetemi oktatók körében. A kapcsolódó részletes kutatási jelentés az FKA és a Magyar Tudományos Akadémia közös kiadásában az MTA Könyvtár és Információs Központ közreműködésével látott napvilágot. A felmérés segítségével elsőként sikerült számszerűsíteni a fiatal kutatók és oktatók jövedelmét a korai életpálya minden szakaszában. A kutatás eredményei szerint nemcsak alacsonyak a kutatói és oktatói jövedelmek, de jelentős különbségek is találhatók köztük. A nők jövedelme szignifikánsan alacsonyabb a férfiakénál. Ez a hátrány az életkor előrehaladtával növekszik, ami a tanulmány szerint egyértelműen a gyermekvállalással hozható összefüggésbe. A vidéki munkahelyű kutatók jövedelme akkor is alacsonyabb a Budapesten dolgozókénál, ha az összehasonlításban egyéb jellemzők mellett a válaszadók nemét, beosztását és tudományos teljesítményét is figyelembe vesszük. A válaszadók jövedelmében nagyon magas a másodállások és az ösztöndíjak aránya, ami nagy leterheltséget és bizonytalanságot von maga után, valamint megnehezítheti többek között a fiatal kutatók családtervezését is. A fentiek mellett a kutatás készítői részletesen rákérdeztek a válaszadók munkával való elégedettségére, arra, milyen tevékenységekre mennyi időt fordítanak a munkaidejükből, valamint a COVID-19-járvány miatti lezárások hatásaira is. A kérdőív úttörő módon azt is lehetővé tette, hogy a válaszadók – adatvédelmi garanciák mellett – a Magyar Tudományos Művek Tárában található publikációs profiljukat csatolják a válaszaikhoz, aminek köszönhetően a tudományos teljesítményük összehasonlítására is lehetőség nyílt. Mindezen információk alapján a kutatás számszerű képet nyújt a fiatal kutatók és egyetemi oktatók nehézségeiről és sikerességük tényezőiről is.

Item Type: Book
Additional Information: A kutatási jelentés nyomtatott formában is megjelenik, elérhető lesz az Országos Széchényi Könyvtár és az MTA Könyvtár és Információs Központ gyűjteményében. A jelentés Mellékletében megtalálhatók a kérdőívre adott válaszokból készült részletes adatsorok. Az egyes részterületekre vonatkozó további felvilágosítással a kutatás készítői az fka@titkarsag.mta.hu e-mail-címen szolgálnak. A felmérés készítői ezúton is köszönik a kérdőív minden kitöltőjének a válaszadást, valamint az MTA és az MTA Könyvtár és Információs Központ a kutatási jelentés publikálásában nyújtott segítségét. A kérdőíves felmérés előzetes eredményeit 2022. május 3-án, a VI. Fiatal Kutatók Fórumán Lengyel Balázs kutatásvezető, Vida Zsófia, Lőrincz László és Máté Ágnes mutatták be szóbeli előadások keretében. A bemutatóról készült felvétel elérhető az MTA YouTube-csatornáján (https://www.youtube.com/watch?v=HOsR_2MVdJc&t=11s). A fórumon elhangzottakhoz képest a kutatási jelentés végleges változatában az elemzések részletesebbek és alaposabbak. A Fiatal Kutatók Akadémiája alapító tagjai először 2018-ban készítettek átfogó felmérést a 45 év alatti fiatal kutatók helyzetéről, melynek részletes kutatási beszámolója itt érhető el. A felmérés adatai vezettek el az FKA megalapításához, valamint a szervezet aktivitásának irányait is nagyban meghatározták az elmúlt 4 évben. A 2021-es felmérés adatai által kirajzolódó, jelenleg vagy továbbra is aktuális problémák megoldása céljából az FKA a jövőben javaslatokat fog megfogalmazni, valamint egyeztetéseket kezdeményez a tudománypolitikai döntéshozókkal.
Subjects: H Social Sciences / társadalomtudományok > HM Sociology / társadalomkutatás
Depositing User: Erika Bilicsi
Date Deposited: 27 Oct 2022 11:55
Last Modified: 27 Oct 2022 11:57
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/145446

Actions (login required)

Edit Item Edit Item