REAL

Hallgatók kultúrafogyasztásának mintázatai a tömegesedés utáni felsőoktatásban

Bocsi, Veronika (2022) Hallgatók kultúrafogyasztásának mintázatai a tömegesedés utáni felsőoktatásban. In: Értékközvetítés és iskola. CHERD. (In Press)

[img]
Preview
Text
kulturafogyasztás_repoz.pdf - Accepted Version

Download (1MB) | Preview

Abstract

Jelen tanulmány a nappali tagozatos hallgatók kultúrafogyasztásának mintázatait tárja fel kvalitatív megközelítéssel. A kutatás 2019 és 2020 között zajlott. A tíz tudományterületre homogén szervezésű fókuszcsoportos interjú alanyai (N=64) egyetemisták voltak, és a csoportos beszélgetések az ország hat városát, nyolc intézményét és tíz tudományterületét fedték le. A vizsgálat relevanciáját a felsőoktatás hallgatói bázisának és működésének átalakulása, illetve a kulturális fogyasztás össztársadalmi jegyeinek átformálódása adja. Elemzésünk szerint az olvasás és művelődés kevert mintájú, ötvözi a magaskultúra és a tömegkultúra elemeit, miközben a kultúrafogyasztás praxisát erőteljesen átszínezi a mediatizáció. A megváltozott szokások a hallgatók könyvtárhasználatát is átalakították. Az egyetem nyújtotta kulturális tér inkább lehetőségként értelmezhető, mint a hallgatók fogyasztását minden esetben erőteljesen formáló környezetnek, ugyanakkor kortárs, oktatói és szervezeti hatások érvényesülnek benne, ráépülnek a hozott mintákra vagy moderálják azokat – az intézmények felépítésének, missziójának és a város nagyságának függvényében.

Item Type: Book Section
Subjects: H Social Sciences / társadalomtudományok > HM Sociology / társadalomkutatás > HM6 Sociology of culture / kultúra szociológiája
L Education / oktatás > L1 Education (General) / oktatás általában
Depositing User: Dr Veronika Bocsi
Date Deposited: 01 Aug 2022 14:04
Last Modified: 19 Nov 2023 00:15
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/145530

Actions (login required)

Edit Item Edit Item