REAL

A kisebbségek oktatása, nyelve és emberi jogai : A kisebbségi különleges jelentéstevő jelentése

Emberi Jogi, Tanács (2022) A kisebbségek oktatása, nyelve és emberi jogai : A kisebbségi különleges jelentéstevő jelentése. ACTA HUMANA : EMBERI JOGI KÖZLEMÉNYEK, 10 (1). pp. 85-117. ISSN 0866-6628 (nyomtatott); 2786-0728 (elektronikus)

[img]
Preview
Text
06_dokumentum_85-117_Acta Humana 2022_1.pdf
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (275kB) | Preview

Abstract

A kisebbségi különleges jelentéstevő, Fernand de Varennes, jelentésében egyértelmű meghatározást ad a kisebbség fogalmával kapcsolatban annak érdekében, hogy saját, illetve az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) tevékenységét ennek fényében folytassa. A jelentéstevő egy sor kezdeményezést ismertet, beleértve három regionális fórumot, melyek kiegészítik a Kisebbségi Fórumot. A jelentés tematikus részében kifejti a kisebbségek oktatásának gyakran félreértett nyelvi dimenzióját, mely a nemzetközi emberi jogi kötelezettségek megfelelő értelmezéséből és végrehajtásából ered. A jelentéstevő leírja az emberi jogok alkalmazásának jellemzőit, különös tekintettel az egyenlőség hátrányos megkülönböztetés nélküli elveire, melyek elsődleges jelentőséggel bírnak a 4. fenntartható fejlesztési cél, a mindenki számára biztosítandó minőségi oktatás elérése szempontjából, beleértve a nyelvi kisebbségeket, mint például a jelnyelvet használókat.

Item Type: Article
Subjects: J Political Science / politológia > JC Political theory / politikaelmélet, államtudomány > JC312 Ethnic minorities / kisebbségkutatás, nemzetiségi kérdés
K Law / jog > K Law (General) / jogtudomány általában
Depositing User: Andrea Tankó
Date Deposited: 25 Aug 2022 07:07
Last Modified: 25 Aug 2022 07:07
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/146869

Actions (login required)

Edit Item Edit Item