REAL

A Balaton, a Sió és a Kapos közének települései egy 17. század végi kéziratos térképen

K. Németh, András (2014) A Balaton, a Sió és a Kapos közének települései egy 17. század végi kéziratos térképen. TÖRTÉNETI FÖLDRAJZI KÖZLEMÉNYEK, 2 (2014). ISSN 2064-390X (Submitted)

[img] Text
Kapos_terkep.pdf
Restricted to Repository staff only

Download (1MB) | Request a copy

Abstract

Tanulmányom egy latin nyelvű, kéziratos, tájolás és lépték nélküli térképvázlatot ismertet, amely az Esterházy-család ozorai, dombóvári és részben kaposvári uradalmának, a mai Somogy megye északkeleti és Tolna megye nyugati részének 152 települését tünteti fel. A helységeket háromféle grafikus jellel ábrázolja, 39 lakott és 106 puszta falu mellett 7 várat is jelöl. A térkép – provenienciája és az ábrázolt terület alapján – az Esterházy család számára készült, bizonyára a török alól frissen felszabadult dél-dunántúli birtokok állapotának számba vételére. Készítési ideje különböző megfontolások alapján 1687-1688 tájára tehető. A térkép első ismertetője, Csendes László 32 település lokalizálásával nem boldogult, néhányat pedig hibásan azonosított, cikkem – két falu kivételével – ezek azonosítását is tartalmazza. A térkép helyneveit táblázatos formában adom közre, az oszlopok a következők: A – eredeti írásmód; B – a helynév feloldása; C – mai településnév; D – lokalizálás; E – lakott/lakatlan/váras hely; F – mai megye kezdőbetűje (F: Fejér; S: Somogy; T: Tolna).

Item Type: Article
Subjects: C Auxiliary Sciences of History / történeti segédtudományok > CB History of civilization / művelődéstörténet
G Geography. Anthropology. Recreation / földrajz, antropológia, kikapcsolódás > GA Mathematical geography. Cartography / földméréstan, geodézia, térképészet
Depositing User: K. Németh András
Date Deposited: 11 Sep 2014 12:11
Last Modified: 11 Sep 2014 12:11
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/14718

Actions (login required)

Edit Item Edit Item