REAL

Vízügyi konfliktusok és együttműködések a nemzetközi kapcsolatokban: Hidropolitika és vízdiplomácia II.

Szálkai, Kinga (2022) Vízügyi konfliktusok és együttműködések a nemzetközi kapcsolatokban: Hidropolitika és vízdiplomácia II. KÜLÜGYI SZEMLE, 21 (2). pp. 121-143. ISSN 1587-9089

[img]
Preview
Text
5_SzalkaiKinga.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

A kétrészes tanulmány célja, hogy áttekintse és összegezze a hidropolitika és a vízdiplomácia területének legfontosabb megállapításait. Az első rész egy szintetizáló hidropolitikai szakirodalmi áttekintés volt, amely a nemzetközi kapcsolatok elmélete három fő irányzatának megfelelően tekintette át a vízkonfliktusok és a vízügyi együttműködések elemzése során jellemzően használt elméleti kereteket. A második rész tartalmazza a hidropolitika alkalmazott formáját jelentő vízdiplomácia definícióját, s rendszerezi annak szereplőit, fő területeit, feladatait és eszközeit. Míg a hidropolitika fő célkitűzése a vízügyi konfliktusok és együttműködések szisztematikus elemzése, addig a vízdiplomácia a vízügyi feszültségek eszkalációjának a megelőzésére, a kialakult konfliktusok rendezésére, illetve az együttműködések kialakítására és fenntartására törekszik. Mindkét terület kiemelt fontossággal bír a 21. század vízügyi kihívásainak a kezelésében.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: vízdiplomácia, multi-track diplomácia, alternatív vitarendezés, mediáció, érdekalapú tárgyalás
Subjects: J Political Science / politológia > JA Political science (General) / politológia általában
J Political Science / politológia > JZ International relations / nemzetközi kapcsolatok, világpolitika
T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > TD Environmental technology. Sanitary engineering / környezetvédelem, hulladékkezelés, egészségügyi mérnöki technika (ivóvízellátási és szennyvízkezelési technika)
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 19 Sep 2022 12:48
Last Modified: 31 Mar 2023 08:51
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/148967

Actions (login required)

Edit Item Edit Item