REAL

(In)szekuritizáció és felebaráti szeretet

Heltai, János Imre (2022) (In)szekuritizáció és felebaráti szeretet. FÓRUM TÁRSADALOMTUDOMÁNYI SZEMLE: A SZLOVÁKIAI MAGYAR TUDOMÁNYOS MŰHELYEK FOLYÓIRATA, 24 (3). pp. 125-145. ISSN 1335-4361 (In Press)

[img]
Preview
Text
Heltai_Fórum_Szemle_2022_3.pdf

Download (396kB) | Preview

Abstract

Ez a tanulmány egy 2019 őszén indult nyelvészeti etnográfiai kutatás eredményeit elemzi. A kutatás célja, hogy hozzájáruljon a romani nyelv (és beszélőinek) emancipációjához és a békés társadalmi együttélés lehetőségeinek kialakításához. E cél elérése érdekében egy északkelet-magyarországi, mintegy 12 000 fős kisváros társadalmi viszonyait vizsgálja. A dolgozat az (in)szekuritizáció koncepcióját használja. Ennek segítségével megvizsgálhatjuk, hogy a beszélők milyen helyzetekben és szempontok alapján érzik magukat biztonságban vagy - éppen ellenkezőleg - bizonytalanságban, és meghatározhatjuk, hogy milyen kategóriák és társadalmi jelenségek mentén csoportosítják az őket fenyegető (vagy fenyegetőnek érzékelt) személyeket (szereplőket). Segíthet feltárni azokat az változó és sokrétű, kölcsönös függőségeket, amelyek a társadalmi szerveződés különböző szintjeit áthatják. Ugyanakkor, mint a tanulmány rámutat, az egyéni motivációk és a társadalmi kapcsolatokat is alakító pszichológiai tényezők hatásai rejtve maradhatnak.

Item Type: Article
Subjects: P Language and Literature / nyelvészet és irodalom > P0 Philology. Linguistics / filológia, nyelvészet
P Language and Literature / nyelvészet és irodalom > P0 Philology. Linguistics / filológia, nyelvészet > P40 Sociolinguistics / szociolingvisztika
Depositing User: Dr. habil. János Imre Heltai
Date Deposited: 26 Sep 2022 10:36
Last Modified: 26 Sep 2022 10:36
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/149826

Actions (login required)

Edit Item Edit Item