REAL

„Tisztátalan ajkú nép között lakom.” (Ézs 6,5) Ézsaiás könyve teológiájának kevésbé ismert vonatkozásai

Balogh, Csaba (2022) „Tisztátalan ajkú nép között lakom.” (Ézs 6,5) Ézsaiás könyve teológiájának kevésbé ismert vonatkozásai. In: Praeceptor historiae ecclesiasticae. Tanulmányok Buzogány Dezső 65. születésnapjára. Egyetemi Műhely, Cluj-Napoca, pp. 50-76.

[img]
Preview
Text
1654692981.pdf

Download (370kB) | Preview

Abstract

Egy prófétai elhívás- vagy megbízástörténetben az olvasó számára magától értetődőnek tűnhet az, hogy a későbbi küldetés előterében az Ézs 6,5-t a prófétai ajkak minősége foglalkoztatja. Arra való tekintettel, hogy a prófétálás a verbalitás szférájához tartozik, úgy vélnénk, nem szorul különösebb magyarázatra, hogy miért éppen Ézsaiás ajka az, amely a JHVH-val való találkozás rendjén a rémült Ézsaiásnak az első eszmélés rendjén eszébe jut. Mi másról, mint az ajkakról lenne szó egy olyan küldetésben, amely az isteni üzenet szóbeli közvetítését fogja magában foglalni (vö. Ex 4,11–12; Jer 1; Ezék 2,8; 3,2). De ha úgy gondolnánk, hogy ezzel meg is oldottuk a kérdést, még mindig adósok maradnánk azzal a magyarázattal, hogy mit kereshet egy prófétai elhívástörténetben a „tisztátalan ajkú nép” gondolata, s miért beszél ugyanazon a síkon mindkettőről? Ez a tanulmány azt vizsgálja, hogy mi a tisztátalan ajak motívum jelentősége Ézs 6, illetve tágabb értelemben Ézsaiás próféta és könyve szempontjából.

Item Type: Book Section
Subjects: B Philosophy. Psychology. Religion / filozófia, pszichológia, vallás > BL Religion / vallás
P Language and Literature / nyelvészet és irodalom > PI Oriental languages and literatures / keleti nyelvek és irodalmak
Depositing User: Csaba Balogh
Date Deposited: 28 Sep 2022 08:04
Last Modified: 31 Mar 2023 08:52
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/150149

Actions (login required)

Edit Item Edit Item