REAL

Gömör szíve. Tanulmányok a dél-szlovákiai Gömör népi vallásosságáról

Gecse, Annabella (2014) Gömör szíve. Tanulmányok a dél-szlovákiai Gömör népi vallásosságáról. Debreceni Egyetem Néprajzi Tanszék, Debrecen. (Unpublished)

[img] Text
Gömör szíve. Kézirat.pdf
Restricted to Repository staff only

Download (5MB)

Abstract

Írásom célja a dél-szlovákiai Gömör népi vallásosságának vizsgálata kilenc katolikus többségű településen. Valamennyi település vallásos életére – mint más településekére is - jellemző, hogy a 20-21. század fordulójára az egy évszázaddal korábbi állapothoz képest gyökeresen átalakult. A mai tapasztalatok azt jelzik, hogy a plébániák és filiák egyházi ellátása egyre megterhelőbb feladat. Gyűjtéseim során ezt a vallásgyakorló közösségekben problémaként érzékeltem is. Az is közös jellemzőjük a vizsgált falvaknak, hogy – a helyi vélemények szerint – 1989 után a vallásgyakorlás nem erősödött. Ezzel párhuzamosan a vallásos közösségnek mindenütt van egy olyan „magja”, amely a szocializmus évtizedeiben is vallásos és a tiltások ellenére vallásgyakorló is volt. Ebből következik, hogy a csoport nem a fiatalabb korosztályokból kerül ki. Mellettük élnek a fiatalabb nemzedékek, akiket egyrészt az ő hagyományaik befolyásolnak – vagy nem befolyásolnak, másrészt az egyház „hivatalos” hozzáállása, ugyanakkor a társadalmi környezet valláshoz nem köthető hatása is. A települések vallásos életének jellemzését két fő részre osztottam, két alapvető forrás adataira építettem. A 20. század első felének minden esetben szervezettebb, eseménydúsabb életét levéltári forrásokból állítottam össze. A Rozsnyói Püspöki Levéltár adatai vegyesek, de sokatmondóak: kirajzolódik belőlük, hogyan viszonyult az adott közösség az egyházhoz, mennyire érezte élete részének, papját a közösség tagjának, építményeit sajátjának. A papok és kántortanítók levelezései apró részletekkel világítják meg a közösségek mindennapi életét, az események, problémák és megoldások minden településen mások, valamennyi faluról színes képet festenek – a vallásos élet keretein túl is. A 20. század második felének és napjaink vallásos életének jellemzését saját gyűjtéseimre építettem. Míg az első időszak egyenetlenségeit a levéltári forrásadottságok okozzák, itt az volt a legerősebb meghatározó, hogy van-e a településen olyan „kulcsember”, aki a vallásgyakorlásnak legalább valamennyire nem hivatalos helyi irányítója, összefogója. A két fő részt bevezetve minden települést egy kicsi, a legjellemzőbb tulajdonságokat felsorakoztató adatokból álló részfejezettel mutatok be. Az utolsó részfejezetet pedig a vallásosság objektív jellemzőinek, a tér szakrális jelentőségű elemeinek leírása alkotja. A templomok mellett azonos szempontok szerinti leírást adok a települések útmenti keresztjeiről, egyéb szakrális kisemlékeiről. Írásom főcíme – Gömör szíve – Vojta Richard plébános megfogalmazása, aki 2011 és 2013 között Tornalján és Méhiben szolgált. Miután részleteiben is megismerte Gömört, a Tornalja és Rimaszombat közötti terület katolikus közösségeinek lelkületével kapcsolatban fogalmazódott meg benne ez a hitvallás.

Item Type: Book
Uncontrolled Keywords: népi vallásosság
Subjects: H Social Sciences / társadalomtudományok > HM Sociology / társadalomkutatás > HM4 Social processes / társadalmi folyamatok
Depositing User: PhD Annabella Gecse
Date Deposited: 22 Sep 2014 13:08
Last Modified: 22 Jun 2021 09:48
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/15410

Actions (login required)

Edit Item Edit Item