REAL

Péter Ekler: Classical Literature as a Model and Standard in the De Modo Epistolandi of Augustinus Moravus Olomucensis

Ekler, Péter (2014) Péter Ekler: Classical Literature as a Model and Standard in the De Modo Epistolandi of Augustinus Moravus Olomucensis. In: 11. Magyar Ókortudományi Konferencia, 2014. május 24., Budapest.

[img]
Preview
Text
14-Ekler_Peter_MOK_2014_De modo.pdf

Download (352kB) | Preview

Abstract

Az ókori görög és római irodalom mint eszmény és előkép Augustinus Moravus Olomucensis (1467-1513) De modo epistolandi (1495)című művében Augustinus Moravus Olomucensis (1467–1513) a morvaországi és közép-európai (egyúttal magyarországi) humanizmus fontos alakja. Krakkói és padovai tanulmányok után 1496-tól II. Ulászló magyar és cseh király budai udvarában tevékenykedett a cseh kancellária szolgálatában. Komoly egyházi javadalmakat élvezett; a Sodalitas Litteraria Danubiana (Dunai Tudós Társaság) meghatározó szereplője volt. A De modo epistolandi rövid, egyszerű, átlátható felépítésű latin nyelvű kézikönyv, amely az általános ismeretek rövid leírása után a Rhetorica ad Herennium (Kr. e. 1. sz.) negyedik könyvének gondolatmenetét követve a stilisztikai alakzatokat ismerteti, végül pedig követésre való példaként 13 latin nyelvű levelet közöl. A kellemes hangulatú mintalevelek szerzője Augustinus Moravus, a címzettek pedig valós személyek. Célom, hogy részletesen feltárjam, bemutassam és elemezzem Augustinusnak az ókori görög és római irodalom iránti érdeklődését, az általa olvasott, idézett, utánzott és mások számára követésre ajánlott klasszikus auktorok szövegeihez, szellemiségéhez, módszertani elképzeléseihez, gondolatvilágához fűződő viszonyát. A De modo epistolandi elsősorban Cornificius, Cicero, Quintilianus retorikai műveinek hatását tükrözi, számos Vergilius-, Ovidius-, és Persius-idézettel.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: P Language and Literature / nyelvészet és irodalom > P0 Philology. Linguistics / filológia, nyelvészet
P Language and Literature / nyelvészet és irodalom > PA Classical philology / klasszika-filológia
P Language and Literature / nyelvészet és irodalom > PA Classical philology / klasszika-filológia > PA20 Latin / latin filológia
Depositing User: PhD Péter Ekler
Date Deposited: 19 Sep 2014 09:02
Last Modified: 01 Oct 2014 14:32
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/15524

Actions (login required)

Edit Item Edit Item