REAL

"...a bé küldött informationak vélunk való nem közlése..." A Békési Református Egyházmegye vezetőinek szerepe az információk akadályozásában és engedélyezésében a 18-19. század fordulóján

Hegyi, Ádám (2013) "...a bé küldött informationak vélunk való nem közlése..." A Békési Református Egyházmegye vezetőinek szerepe az információk akadályozásában és engedélyezésében a 18-19. század fordulóján. In: Információ és társadalom: Tudományos konferencia 2013. november 21-22., 2013. november 21-22., Nyíregyházi Főiskola.

[img]
Preview
Text
inf-absztraktok.pdf - Published Version

Download (833kB) | Preview

Abstract

Az információtovábbítás alapvető kommunikációs szabálya a redundancia. Az adó fél egy adott információt lehetőleg minél több kommunikációs csatornák igyekszik továbbítani a vevő felé, így biztosítva üzenete célba érkezését. Habár ez a szabály minden társadalomban jelen levő kommunikációra érvényes, különösen hangsúlyos orális kultúrákban. Az írás rengeteg energiát spórol avval, hogy az információkat – tértől és időtől függetlenül – visszakereshetővé teszi. Éppen a visszakereshetőség hiánya teszi szükségessé, hogy archaikus társadalmak kommunikációjuk minden szintjén repetitív módon közvetítsék üzenetüket. Az információ nem külső, az embertől elidegenített adathordozókon kerül rögzítésre (papirusztekercs, kódex, nyomtatott könyv, digitális fájl stb.), ha nem az emberi elmében. Ennek érdekében az információnak könnyen emlékezhetőnek kell lennie, amit a kommunikáció redundanciája segít elő.

Item Type: Conference or Workshop Item (Lecture)
Subjects: D History General and Old World / történelem > D4 Modern History / új- és legújabb kor története
Depositing User: Dr. Ádám Hegyi
Date Deposited: 19 Sep 2014 09:58
Last Modified: 19 Sep 2014 09:58
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/15533

Actions (login required)

Edit Item Edit Item