REAL

„…a bé küldött informationak vélünk való nem közlése…” Információk akadályozása és terjesztése a Békési Református Egyházmegyében a 18–19. század fordulóján

Hegyi, Ádám (2014) „…a bé küldött informationak vélünk való nem közlése…” Információk akadályozása és terjesztése a Békési Református Egyházmegyében a 18–19. század fordulóján. Új Jel-Kép (3). (In Press)

[img]
Preview
Text
hegyi-nyiregyhaza-kesz-1.pdf

Download (358kB) | Preview

Abstract

A reformáció során Európában a protestáns egyházak különböző egyház igazgatási struktúrákat hoztak létre. A református egyház kormányzati rendszere Magyarországon nem teljesen követte a kálvini elveket, mert a 16. században Kálvin presbiteri egyházkormányzatot vezetett be, nálunk viszont az esperesi és superintendensi hivatal bevezetésével alá-fölérendeltségi viszonyt teremtettek, és a világi elemek egyházkormányzatba való bevonását ellenezték. Az alulról építkező egyház legfőbb intézménye nálunk is a gyülekezet lett, de történeti okokból az egyházközségek önállóságát az egyházmegyék és az egyházkerületek korlátozták. Természetesen ez a korlátozás össze sem hasonlítható a katolikus egyház centralizált egyházszervezetével. A 17. századtól kezdve a puritán és a presbiteriánus mozgalom képviselte a világiak egyházkormányzatba való bevonását, de a földesurak ellenezték a jobbágyok egyházkormányzati szerepvállalását. A 18. században, de főleg a Carolina Resolutio életbe lépése után megerősödött a világiak befolyása az egyházban, mert a református egyház csak gazdag nemesek támogatásával tudta érdekeit érvényesíteni. Így jött létre az ágensi hivatal és rendszeressé váltak a konventek, mert zsinatot hivatalosan nem lehetet összehívni. A konvent eredetileg nemesi birtokon tartott világiak megbeszélése volt, ahol az egyház megsegítéséről tanácskoztak, de egy idő után vezető egyházkormányzati szervvé vált. 1791 -ben Sinai Miklós püspökké választásával kiéleződött a világiak és egyháziak közötti érdekellentét. A vita során alulmaradtak a tisztán egyházi vezetést támogatók (hyerarchikusok) a világiak térnyerésével szemben (kyriarchikusok), és a 19.század elejére a kálvinista egyházigazgatás teljes egészében laikusok és lelkészek közös kormányzati (presbiteri) rendszerévé alakult át, miközben megmaradt a hierarchikus kormányzati rendszer. Az 1791 -ben létrehozott igazgatási struktúra egészen 1881-ig érvényben maradt a királyi Magyarország területén (Molnár Ambrus 1995)

Item Type: Article
Subjects: D History General and Old World / történelem > D4 Modern History / új- és legújabb kor története
Depositing User: Dr. Ádám Hegyi
Date Deposited: 19 Sep 2014 10:16
Last Modified: 19 Sep 2014 10:16
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/15535

Actions (login required)

Edit Item Edit Item