REAL

Érdekek kontra értékek avagy az emberi jogi diplomácia fejlődése az ENSZ alapítása óta : Több szereplő, nagyobb hatékonyság?

Lakatos, István (2022) Érdekek kontra értékek avagy az emberi jogi diplomácia fejlődése az ENSZ alapítása óta : Több szereplő, nagyobb hatékonyság? ÁLLAM- ÉS JOGTUDOMÁNY, 63 (3). pp. 55-79. ISSN 0002-564X

[img]
Preview
Text
2022-03_tan_LakatosIstvan.pdf

Download (388kB) | Preview

Abstract

A tanulmány átfogó képet kíván adni az emberi jogi diplomácia fejlődéséről az ENSZ megalakulását követő időszakban, külön hangsúlyt helyezve azon dilemmák bemutatására, amelyekkel a kormányok szembenéznek az emberi jogi tárgyú döntéseik kapcsán. A cikk bemutatja azon változásokat, amelyek a hidegháborút követő időszakban történtek, mind ezen terület szereplői, mind az alkalmazott eszközök vonatkozásában. A szerző kiemelt figyelmet szentel írásában a nemzetközi szervezetek szerepének, különös tekintettel az Egyesült Nemzetek Szervezetére és az Európai Unióra. A tanulmány végén a szerző röviden számba veszi a 21. század új emberi jogi kihívásait, amelyekre a nemzetközi közösségnek mindenképpen választ kell találnia, amennyiben azt szeretné, hogy az emberi jogi diplomácia relevanciája a jövőben is fent maradjon.

Item Type: Article
Subjects: J Political Science / politológia > JX International law / nemzetközi jog
K Law / jog > K Law (General) / jogtudomány általában
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 23 Jan 2023 12:22
Last Modified: 23 Jan 2023 12:22
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/157005

Actions (login required)

Edit Item Edit Item