REAL

A hazaszeretetre nevelés speciális pedagógiai eszközei

Horváth, Gábor (2022) A hazaszeretetre nevelés speciális pedagógiai eszközei. DELIBERATIONES, 15 (1). pp. 62-72. ISSN 1789-8919 (nyomtatott); 2786-1562 (online)

[img]
Preview
Text
a-hazaszeretetre-nevels-specilis-pedaggiai-eszkzei.pdf

Download (243kB) | Preview

Abstract

Magyarország a Kárpát-medencében, Közép-Európában a keleti és nyugati kultúrák törésvonalában helyezkedik el. Sajátos kifejezések, fogalmak alakultak ki az évszázadok alatt, egyházi szimbólumokat tartalmaz címerünk is, amelyek a mai magyar társadalomban kevésbé ismertek. Ha szeretnénk megérteni, hogy minek mi a valódi jelentősége, a katolicizmus ismerete nélkül ez lehetetlen. A probléma összetett, mert nemzedékek nőtek fel úgy a kommunizmus éveiben, hogy semmilyen teológiai tudással nem rendelkeznek. A hitre nevelés mellett elsősorban a Kárpát-medencét kell minél alaposabban megismernünk, megismertetnünk gyermekeinkkel személyes kapcsolatokon keresztül. Közben pedig vigyázni kell arra, hogy a vallás, a nemzeti érzés ne váljon a büszkeség, önérvényesítés forrásává.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: Regnum Marianum, medium regni, apostoli királyság, katolicizmus, identitás, nemzet, nemzeti szimbólumok, globalizáció, Európa
Subjects: B Philosophy. Psychology. Religion / filozófia, pszichológia, vallás > BL Religion / vallás
H Social Sciences / társadalomtudományok > H Social Sciences (General) / társadalomtudomány általában
L Education / oktatás > L1 Education (General) / oktatás általában
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 15 Feb 2023 13:00
Last Modified: 15 Feb 2023 13:00
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/159173

Actions (login required)

Edit Item Edit Item