REAL

A cserkészet speciális pedagógiai eszközei

Lipcsei, Imre (2022) A cserkészet speciális pedagógiai eszközei. DELIBERATIONES, 15 (1). pp. 99-108. ISSN 1789-8919 (nyomtatott); 2786-1562 (online)

[img]
Preview
Text
a-cserkszet-specilis-pedaggiai-eszkzei.pdf

Download (198kB) | Preview

Abstract

Az elértéktelenedő világban elsőrendű szerepe van a közösséget építő, egymást segítő, a keresztény értékeket nyíltan felvállaló életérzésnek. A cserkészet vallásossága nagyszerű lehetőség az egy valláson belüli felekezetek együttműködésére, sőt a vallásközi párbeszédre is. Ezzel egyszerre juttatjuk a cserkészünket közelebb Istenhez, és tanítjuk meg elfogadni és megérteni más vallások vagy felekezetek követőit. Magyarországon a rendszerváltást követően újra szerveződött a cserkészmozgalom, melynek nagy érdeme, hogy vezetői visszanyúlnak az eredeti gyökerekhez, de megadják a választ az új társadalmi kihívásokra is. A dokumentumelemzés során komparatív módszereket alkalmazva a tanulmányban az 1920-as évek Sík Sándorhoz köthető értékeit és a napjainkban, a Magyar Cserkész Szövetség által lefektetett erényeket elemezzük, feltételezve azt, hogy jelentős hasonlóságot találunk. A cserkészet nevelési folyamatában a közvetlen és a közvetett nevelő hatások egyaránt érvényesültek és napjainkban is érvényesülnek. A cserkészvezetők a cserkészélet normáit, eszméit, ideáljait, céljait, magatartási követelményeit a cserkészek számára életkoruknak megfelelő módon, jól érhetően mutatták be. A 21. század cserkészmódszere nagyban hasonlít az elődökéhez, természetesen magába foglalva a legújabb metodikát is.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: cserkészmódszer, komparatív metodika, közösségépítés, cserkésztörvény
Subjects: B Philosophy. Psychology. Religion / filozófia, pszichológia, vallás > BL Religion / vallás
H Social Sciences / társadalomtudományok > HS Societies secret benevolent etc / szociális szervezetek, mozgalmak, egyesületek
L Education / oktatás > L1 Education (General) / oktatás általában
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 15 Feb 2023 13:14
Last Modified: 15 Feb 2023 13:14
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/159176

Actions (login required)

Edit Item Edit Item