REAL

Pázmány és a barátság

Bajáki, Rita (2022) Pázmány és a barátság. ANTIKVITÁS & RENESZÁNSZ (Ksz). pp. 245-256. ISSN 2560-2659 (nyomtatott); 2677-0903 (online)

[img]
Preview
Text
LID60_Bajaki (2).pdf

Download (408kB) | Preview

Abstract

A dolgozat Pázmány életművében vizsgálja a (fele)barát/barátság szó jelentésárnyalatait, előfordulásának körülményeit, a fogalom használatát. Eszerint a felebarát lehet amicus et proximus, illetve proximus nocens, akikkel szemben a felebaráti szeretet mindannyiunkat kötelez függetlenül a másik szándékától, tetteitől, mert a felebaráti szeretet mindig az emberre, és nem annak cselekedeteire irányul. Ugyanakkor létezik a kölcsönösségen alapuló, jóakaró barátság, amelyben a tetteknek is jelentősége van, amikor felelősséggel tartoznak a felek egymás iránt. Pázmány ezen jóakaró barátságról szóló gondolatait gyűjtötte csokorba a dolgozat a Pázmány műveiben található és a témára vonatkozó szöveghelyek áttekintése alapján, amelyek elsősorban az áhítati műveiben fordulnak elő, a vitairatokban alig, és ott is csak véletlenszerűen.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: Pázmány Péter, felebaráti szeretet, barát(ság), 60 év, ajándék
Subjects: P Language and Literature / nyelvészet és irodalom > PN Literature (General) / irodalom általában
P Language and Literature / nyelvészet és irodalom > PN Literature (General) / irodalom általában > PN0441 Literary History / irodalomtörténet
Depositing User: Rita Bajáki
Date Deposited: 04 Apr 2023 05:59
Last Modified: 04 Apr 2023 05:59
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/163387

Actions (login required)

Edit Item Edit Item