REAL

Boridálás – az eljárás elvi alapjai és összehasonlítása az ismertebb termokémiai eljárásokkal

Kovács, Péter Zoltán and Kocsisné Baán, Mária and Cserjésné Sutyák, Ágnes (2022) Boridálás – az eljárás elvi alapjai és összehasonlítása az ismertebb termokémiai eljárásokkal. MULTIDISZCIPLINÁRIS TUDOMÁNYOK: A MISKOLCI EGYETEM KÖZLEMÉNYE, 12 (2). pp. 232-243. ISSN 2062-9737 (nyomtatott), 2786-1465 (online)

[img]
Preview
Text
1269_doi.pdf - Published Version

Download (1MB) | Preview

Abstract

A Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Karán a hőkezeléssel foglalkozó szakemberek évtizedek óta a termokémiai kezelések technológia-fejlesztését tekintik fő kutatási területüknek. Az ipari gyakorlatban széleskörűen alkalmazott nitridálás és cementálás mellett az Anyagszerkezettani és Anyagtechnológiai Intézetben a kevéssé elterjedt boridálás területén is rendelkezünk e felületkezelés infrastrukturális feltételeivel és gyakorlatának több évtizedes tapasztalataival. Tervezett cikksorozatunk célja, hogy fokozzuk e technológiai lehetőség ismertségét a hazai hőkezelő szakemberek, illetve az ipari felhasználásban potenciálisan érdekeltek körében. Első lépéseként általános képet szeretnénk adni a különböző felületmódosító eljárásokról, közülük is kiemelten foglalkozunk a termokémiai eljárásokkal, s ezen belül a boridálás technológiájával, bemutatva annak sajátosságait a másik két, közismertebb eljáráshoz hasonlítva. A továbbiakban a boridálás technológiai eljárásainak bemutatását, ezek jellemzőinek, berendezéseinek bemutatását tervezzük, kiemelve azok előnyeit és hátrányait, főbb alkalmazási területeit. Külön cikkben kívánunk foglalkozni azokkal a felületvizsgálati módszerekkel, melyekkel a boridálás eredményességét ellenőrizhetjük, illetve folyamatait, befolyásoló tényezőinek hatásait vizsgálhatjuk. Végül saját kutatási eredményeink ismertetését tervezzük, melyekben a boridálás technológiai paramétereinek hatásait elemezzük.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: boridálás, felületmódosítás, termokémiai kezelések
Subjects: T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > TJ Mechanical engineering and machinery / gépészmérnöki tudományok
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 19 Apr 2023 10:02
Last Modified: 19 Apr 2023 10:02
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/163967

Actions (login required)

Edit Item Edit Item