REAL

Fókuszban a fiskális fenntarthatóság

Baksay, Gergely and P. Kiss, Gábor (2023) Fókuszban a fiskális fenntarthatóság. PÉNZÜGYI SZEMLE/PUBLIC FINANCE QUARTERLY (1963-), 69 (1). pp. 92-108. ISSN 0031-496X (nyomtatott), 2064-8278 (online)

[img]
Preview
Text
PSZ_69_1_92-108.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Tanulmányunk a fiskális fenntarthatóság fogalma kapcsán megállapítja, hogy ebben a témakörben nagyon különböző eszközökkel számos eltérő kérdés vizsgálható. Kérdés lehet a költségvetési korlát végtelen időtávon történő teljesülése, egy célérték elérése vagy a fiskális politika múltban megfigyelt reakciója az eladósodásra. Esetenként a fenntarthatóság egyes további szempontjait is figyelembe veszik, például az öregedés hatásait, de nem számolnak az egyenlőtlenség növekedésének következményeivel. Szerepelhet a modellben a klímaváltozás hatásainak kivédéséhez szükséges beruházások becsült értéke is, de a klímaváltozás bekövetkezésének visszahatása kívül esik a modellkereten. A kérdések megválaszolása során szükséges lehet a bizonytalanság megjelenítése is, ekkor sztochasztikus környezetben az intertemporális költségvetési korlátnál a jövőbeli adósság, adóbevétel és kiadás diszkontálása attól függ, hogy ezeknek a tényezőknek a különböző állapotok esetén milyen a valószínűség-megoszlása. Fenntarthatósági elemzésünk egyrészt a legjobb gyakorlatot mutatja be, kiegészítve a továbbfejlesztés általunk azonosított irányaival. Másrészt az adósságdinamikai számítás túlzott leegyszerűsítéseinek elkerülésére elvégeztük a szükséges korrekciókat.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: fiskális fenntarthatóság, intertemporális költségvetési korlát, hosszú távú költségvetési kivetítés,
Subjects: H Social Sciences / társadalomtudományok > HG Finance / pénzügy
Depositing User: Katalin Andódy
Date Deposited: 20 Apr 2023 09:29
Last Modified: 20 Apr 2023 09:29
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/164088

Actions (login required)

Edit Item Edit Item