REAL

Egy szegregált bérlakástömb státuszváltozásai egy alföldi kisvárosban

Fehér, Katalin (2014) Egy szegregált bérlakástömb státuszváltozásai egy alföldi kisvárosban. In: Polarizáció - függőség - krízis: Eltérő térbeli válaszok, 2013. november, Békéscsaba.

[img]
Preview
Text
feher_szegregalt_2014.pdf.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (258kB) | Preview

Abstract

Városaink térbeli, társadalmi szerkezetének, azon belül az eltűnő és újratermelődő szegénytelepeknek a dinamikus változása figyelhető meg az elmúlt évtizedekben. Egy-egy társadalmi, etnikai csoport térbeli elhelyezkedése és annak változása a társadalmi egyenlőtlenségek térbeli vetületeként értelmezhető, vagyis a térbeli és társadalmi távolság szorosan összefügg egymással. Ugyanakkor a városlakók és a városvezetés által kialakított elkülönült − alacsony vagy magas státuszú − terek, illetve a megjelölésükre használt fogalmak a gazdasági, társadalmi környezet hatására folyamatosan változó és alakuló konstrukciók. Terepünkön, egy alföldi kisvárosban egy bérlakástömb státuszának változásán − romlásán − keresztül mutatjuk be, hogyan termeli újra a város a marginalizált, a szegény lakosság számára fenntartott és ezáltal megbélyegzett tereket a lakás- és szociális politika eszközeivel, illetve az e terekhez kötődő társadalmi diskurzusokon keresztül.

Item Type: Conference or Workshop Item (Lecture)
Uncontrolled Keywords: szegregáció, marginalizáció, lakáspolitika
Subjects: H Social Sciences / társadalomtudományok > HM Sociology / társadalomkutatás > HM4 Social processes / társadalmi folyamatok
Depositing User: György Váradi
Date Deposited: 15 Dec 2014 11:18
Last Modified: 15 Dec 2014 11:18
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/19402

Actions (login required)

Edit Item Edit Item