REAL

A szegedi idegenforgalomban foglalkoztatottak végzettségének térbeli jellemzői

Mihály, Péter Dániel and Sümeghy, Judit (2014) A szegedi idegenforgalomban foglalkoztatottak végzettségének térbeli jellemzői. In: Polarizáció - függőség - krízis: Eltérő térbeli válaszok, 2013. november, Békéscsaba.

[img]
Preview
Text
mihaly_szegedi-2014.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (467kB) | Preview

Abstract

Az idegenforgalmi szektorban az emberi tényező kiemelt szerepet kap. A turizmus élőmunka-igényes szolgáltatás, amelynek minősége nagymértékben függ a turisztikai termék előállításában közreműködő személyek szaktudásától, nyelvtudásától és rátermettségétől. A szegedi turisztikai szektorban dolgozók végzettségét vizsgálva világossá vált Szegednek és Budapestnek mint képzési központoknak a jelentősége. Az ezredforduló óta megszaporodott ─ országos és regionális szinten is – az idegenforgalmi és vendéglátó főiskolai és egyetemi képzések száma. A Dél-Alföldön kialakult az az idegenforgalmi képzési öv, amely mondhatni, a szegedi egyetemi és főiskolai idegenforgalmi képzés ellenpólusait alkotó – Hódmezővásárhely, Orosháza, Békéscsaba és Gyula intézményeire épül, s szerepe fontos Szeged turizmusának humánerőforrás - utánpótlásában is.

Item Type: Conference or Workshop Item (Lecture)
Uncontrolled Keywords: emberi erőforrások; képzettség; vendéglátás; Országos Képzési Jegyzék; turizmus
Subjects: H Social Sciences / társadalomtudományok > HD Industries. Land use. Labor / ipar, földhasználat, munkaügy > HD2 Land use / földhasználat > HD21 Regional economics / regionális gazdaság
Depositing User: György Váradi
Date Deposited: 15 Dec 2014 14:43
Last Modified: 15 Dec 2014 14:43
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/19427

Actions (login required)

Edit Item Edit Item