REAL

Vidékfejlesztés az endogén fejlődés keretei között

Bodnár, Gábor (2014) Vidékfejlesztés az endogén fejlődés keretei között. In: Polarizáció - függőség - krízis: Eltérő térbeli válaszok, 2013. november, Békéscsaba.

[img]
Preview
Text
bodnar_videkfejlesztes_2014.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (431kB) | Preview

Abstract

A regionális tudományi szakirodalomban konszenzus alakult ki arról, hogy míg a növekedés mennyiségi változást takar, addig a fejlődés egyfajta minőségi elmozdulást jelent, és egyebek mellett magában hordozza a társadalmi haladást. A fejlődés endogén válfaja az utóbbi évtizedekben egyértelműen felértékelődött, ez tetten érhető a szakpolitikákban és a témakör szakirodalmát vizsgálva is. Különösen érdekes lehet, ha az endogén erőforrásokra alapozott fejlődést az amúgy sokszor másodrangú vagy nem a helyén kezelt vidék kapcsán értelmezzük azon vidéki területek vonatkozásában, melyek az elmúlt időszakban számottevő változásokon mentek keresztül úgy Európában, mint Magyarországon. A lezajlott jelentős társadalmi és gazdasági változásoknak egyaránt voltak nyertes és vesztes térségei, azonban tény, hogy Kelet-Közép-Európában e folyamatoknak a rurális térségek inkább elszenvedői és vesztesei voltak. Mégis, számos esetben, a rendszerváltozás utáni változások következtében a rurális terekben a mezőgazdaság mellett más fontos funkciók is megjelentek vagy éppen felértékelődtek. Munkámban a vidék fogalma megközelítésének és a közelmúlt vidéket érintő folyamatainak rövid áttekintése után az endogén fejlődés elméletét vizsgálom, majd bemutatom, hogy az erre épülő fejlesztési gyakorlatok hogyan segíthetik a vidékfejlesztést.

Item Type: Conference or Workshop Item (Lecture)
Uncontrolled Keywords: vidéki terek; vidékfejlesztés; endogén fejlődés elmélete
Subjects: H Social Sciences / társadalomtudományok > HD Industries. Land use. Labor / ipar, földhasználat, munkaügy > HD2 Land use / földhasználat > HD21 Regional economics / regionális gazdaság
Depositing User: György Váradi
Date Deposited: 16 Dec 2014 10:19
Last Modified: 16 Dec 2014 10:19
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/19477

Actions (login required)

Edit Item Edit Item