REAL

Felébred-e a tetszhalott? A záhonyi különleges gazdasági övezet története és lehetséges jövője

Bajor, Tibor (2014) Felébred-e a tetszhalott? A záhonyi különleges gazdasági övezet története és lehetséges jövője. In: Polarizáció - függőség - krízis: Eltérő térbeli válaszok, 2013. november, Békéscsaba.

[img]
Preview
Text
bajor_felébred_2014.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (615kB) | Preview

Abstract

Záhony határváros az ukrán─magyar határ mellett, melynek az 1990-es években a gazdasági és közlekedéspolitikai helyzete is alapvetően megváltozott. Lehetőség nyílt arra, hogy a térségben szabad vállalkozási övezetet létesítsen a kormányzat, de a megvalósítást a megyei gazdasági szereplők és a megyei politikusok megakadályozták. A program megvalósítása lehetőséget biztosított volna a térség, de tágabban akár a megye vagy az ország dinamikusabb társadalmi és gazdasági fejlődésére. A lehetőség – az övezet létesítésére – még fennáll, de fogy az idő, meg kell tenni a szükséges lépéseket, mert a szomszédos országok hasonló fejlesztéseinek megvalósulásával a pozitív hozadékok jelentősen mérséklődhetnek.

Item Type: Conference or Workshop Item (Lecture)
Uncontrolled Keywords: Záhonyi vállalkozási övezet; közlekedéspolitika; gazdaságfejlesztés; területfejlesztés
Subjects: H Social Sciences / társadalomtudományok > HD Industries. Land use. Labor / ipar, földhasználat, munkaügy > HD2 Land use / földhasználat > HD21 Regional economics / regionális gazdaság
Depositing User: György Váradi
Date Deposited: 18 Dec 2014 09:21
Last Modified: 18 Dec 2014 09:21
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/19553

Actions (login required)

Edit Item Edit Item