REAL

Élelmiszerár volatilitás az új tagországokban

Bakucs, Lajos Zoltán and Jámbor, A. (2014) Élelmiszerár volatilitás az új tagországokban. In: Az átalakuló, alkalmazkodó mezőgazdaság és vidék. Károly Róbert Főiskola, Gyöngyös, pp. 121-128. ISBN 978-963-9941-76-2

[img]
Preview
Text
Bakucs_Jambor_Elelmiszerar..._u_142213.672328.pdf

Download (399kB) | Preview

Abstract

Több évtizedes relatív stagnálás után 2008 - ban és 2011 - ben a mezőgazdasági alapanyagok és élelmiszerek árai hirtelen az égbe szöktek, megnövelve a tudományos igényt a mezőgaz dasági árak volatilitásának elemzésére és visszahozva a témát a magas szintű politikai kérdé sek körébe. A cikk az élelmiszerárak volatilitását vizsgálja a 2004 - ben és 2007 - ben az Európai Unióhoz csatlakozott tagországok példáján, havi Eurostat adatok alapján, leíró statisztikákkal, majd a változások okait igyekszik feltárni. Eredményeink szerint az új tagországokban 2005 - höz képest folyamatosan nőttek az élelmiszerárak, noha a relatív szórás értékei jól azonosítják a 2008 - as és 2011 - es kiugró értékeket. A relatív szórás értékek és a 10%- os ársáv eredmények alapján az új tagországok alapvetően két csoportra bonthatók: magas és alacsony élelmiszerár volatilitással rendelkező országokra. A változások alap vetően nemzetközi tendenciát eredményei, ám a cikk azonosít néhány regionális sajátosságot is.

Item Type: Book Section
Subjects: H Social Sciences / társadalomtudományok > HB Economic Theory / közgazdaságtudomány
S Agriculture / mezőgazdaság > S1 Agriculture (General) / mezőgazdaság általában
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 15 Jan 2015 10:31
Last Modified: 31 Mar 2023 09:19
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/20483

Actions (login required)

Edit Item Edit Item