REAL

Táncszók használata egy mezőségi faluban

Békési, Tímea and Varga, Sándor (2006) Táncszók használata egy mezőségi faluban. In: Teremtés : Szövegfolklorisztikai tanulmányok Nagy Ilona tiszteletére. PTE Néprajz - Kulturális Antropológiai Tanszék, L' Harmattan Kiadó.

[img]
Preview
Text
Táncszók használata egy mezőségi faluban.pdf - Published Version

Download (1MB) | Preview

Abstract

A dolgozat célja egy adott faluban található táncszó-készlet használatának és funkciójának bemutatása, valamint annak bizonyítása, hogy a táncszók sokkal többet jelentenek a tánc közbeni vidám kiáltásoknál. Megoldás értékű eszközök az emberek lelki problémáira azáltal, hogy segítségükkel kimondhatják fájdalmukat vagy sérelmüket olyan formában, amely a közösség által elfogadott. Ebben a funkcióban pedig leginkább a lakodalom során hangzanak el, s ott is legkevésbé tánc közben. Bár funkcionális használatnak minősül az esketés alatti templom előtti tánc is, itt is elsősorban a nagy nyilvánosság miatt kerülnek elő. Mindez együtt élt azzal a paraszti kultúrával, amely az 1960-as évekig létezett és nyomaiban ma is megfigyelhető az erdélyi Mezőség falvaiban.

Item Type: Book Section
Subjects: G Geography. Anthropology. Recreation / földrajz, antropológia, kikapcsolódás > GR Folklore / etnológia, folklór, kulturális antropológia
Depositing User: dr. Sándor Varga
Date Deposited: 16 Jan 2015 10:42
Last Modified: 16 Jan 2015 10:42
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/20548

Actions (login required)

Edit Item Edit Item