REAL

A mikrohullám hatása a különböző biológiai (mezőgazdasági) anyagokra = The effect of microwave on different biological (agricultural) materials

Neményi, Miklós and Kacz, Károly and Kovács, Attila József and Lakatos, Erika and Pallai, Ivánné and Pap, Roland and Sitkei, György and Stépán, Zsolt (2009) A mikrohullám hatása a különböző biológiai (mezőgazdasági) anyagokra = The effect of microwave on different biological (agricultural) materials. Project Report. OTKA.

[img]
Preview
PDF
49700_ZJ1.pdf

Download (846Kb)

Abstract

Az előző évek laboratóriumi méréseinek eredményeit felhasználva pontosítottuk az általunk kifejlesztett tejzsírvizsgálati módszert. Az eljárás alapja a tejminták mikrohullámú besugárzása illetve konvektív szárító csatornában történő kezelése. A vizsgálatok során nyers tehéntej-, kereskedelmi forgalomban kapható fogyasztói tej- valamint ultramagas hőmérsékleten pasztőrözött tejmintákat vizsgáltunk. Az analitikai módszer pontos és megbízható működéséhez elengedhetetlen a mikrohullámú tér homogenizálása, illetve a kezelt anyagon belüli hőmérséklet különbségek detektálása. A mikrohullámú teret egyedi felépítésű vízcsapdák alkalmazásával homogenizáltuk, ezáltal a besugárzott anyagban megközelítőleg egyenletes hőeloszlást tapasztalhattunk. A kísérletek során scanning elektronmikroszkópos felvételek segítségével vizsgáltuk a minták felszínén kialakult tejbőr szerkezetében történő változásokat, amelyek hátterében a tejben lévő enzimek megváltozott élettevékenység áll. A lipáz és xanthin oxidáz enzimek aktivitásának változását spektrofotométeres, illetve HPLC-s vizsgálatokkal detektáltuk. A kísérletek során megállapítottuk, hogy a besugárzott anyagban hőhatáson kívül a mikrohullám nem termikus hatása érvényesül, ami esetenként kedvezőtlen irányba befolyásolja az enzimek működését. Az elvégzett kísérletek során elegendő adat áll rendelkezésünkre, hogy különböző zsírtartalmú minták zsírtartalmának meghatározását meg tudjuk valósítani a fent említett módszer segítségével. | We specified the milk fat measuring method developed at our laboratory in year 2008 using the results we achieved in years before. The root of the process is that milk samples are treated with microwave irradiation or by convective drying system, so that the measured values show the fat content of the samples. We examined row cow's milk, commercially obtainable consumer's milk and pasteurized milk treated at ultrahigh temperature. The exact and reliable function of analytical method needs homogeneous conditions in the microwave space and the detectation of temperature differences within treated samples. To reach homogeneous conditions we used uniquely constructed cylinders filled with water. So we could reach homogeneous temperature within irradiated samples. In our experiments we examined the changes in the structure of milkskin located at the surface of samples with help of photos taken by Scanning Electron microscopy. The reason for changes is that enzyme function was changing. Lipase and xanthin oxidase enzyme activity changes were detected by spectrophotometer and HPLC examination. The experiments gave us the result, that not only temperature has an effect on the irradiated material, but also the non thermal effect of microwave, which can influence in some cases the enzyme function in an unfavorable way. Using the results of our experiments carried out, we can attain the modification of samples with very different fat content with help of the above mentioned method.

Item Type: Monograph (Project Report)
Uncontrolled Keywords: Agrárműszaki
Subjects: S Agriculture / mezőgazdaság > S1 Agriculture (General) / mezőgazdaság általában
Depositing User: Mr. Andras Holl
Date Deposited: 07 Sep 2010 14:30
Last Modified: 30 Nov 2010 13:00
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/2444

Actions (login required)

View Item View Item