REAL

Csigasorral függesztett gerenda szabadrezgése modálanalízissel

Németh, Róbert K. and Kocsis, Attila (2015) Csigasorral függesztett gerenda szabadrezgése modálanalízissel. In: XII. Magyar Mechanikai Konferencia, 2015.08.25-27., Miskolc, Hungary.

[img]
Preview
Text
2015_MaMeKXII_csigasoros-290.pdf

Download (841kB) | Preview

Abstract

Egy csigasorral függesztett gerenda szabadrezgését vizsgáljuk. A gerendát Bernoulli-Euler rúdként modellezzük, és bemutatjuk a szerkezet sajátrezgésalakjait és sajátkörfrekvenciáit feszített és feszítetlen függesztőkábel esetén a folytonos rúd differenciálegyenletének megoldásával. A kábel feszített, vagy feszítetlen voltától függ ̋oen beszélünk aktív és passzív függesztésr ̋ol. Az aktív és passzív függesztés rezgésalakjai egymásnak megfeleltethet ̋oek, az állapotváltozások során a modális koordináták transzformációja id ̋ofüggetlen módon végezhető. Numerikus módszert mutatunk a rezgés számítására, az aktív és passzív állapotok közötti váltás kezelésére. Különböző kezdőállapotokat használva szimuláljuk a tartó szabadrezgését. Megmutatjuk, hogy még az aktív és passzív függesztések közötti váltás okozta erős nemlinearitás mellett is képes a szerkezet periodikus szabadrezgést végezni.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > TA Engineering (General). Civil engineering (General) / általános mérnöki tudományok
Depositing User: Dr Attila Kocsis
Date Deposited: 09 Sep 2015 04:05
Last Modified: 31 Mar 2023 09:40
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/26091

Actions (login required)

Edit Item Edit Item