REAL

Földreform- és szövetkezetpolitika a szlovák nemzetépítés szolgálatában (1945-1948)

Gaucsík, István (2015) Földreform- és szövetkezetpolitika a szlovák nemzetépítés szolgálatában (1945-1948). In: Föld-parasztság-agrárium. A földkérdés a 20. századi Kárpát-medencében, 5 Jun 2015, Hajdúnánás.

[img]
Preview
Text
GaucikTan0504.pdf

Download (228kB) | Preview

Abstract

Az 1945-1948 közti szlovák gazdasági expanzió kérdései, a magyar kisebbség gazdasági pozícióinak letörése eddig a kisebbség- és gazdaságtörténeti kutatások homlokterébe alig kerültek. A magyar szövetkezeti hálózat lemorzsolódásáról nem is beszélve. A tanulmány a második világháborút követő nagy horderejű,felülről irányított, a cseh és szlovák nemzetpolitikai gyakorlatba ágyazódó gazdasági átalakulással foglalkozik, legfőképpen a földrefomra és szövetkezeti politikára fókuszálva. E két meghatározó témát a szlovák gazdasági nacionalizmus keretein belül értelmezem. A földreform kisebbségellenességét és a magyarság vagyonfosztását mutatom be. A szövetkezeti részben a magyarországi és kisebbségi magyar szövetkezeti struktúra elemeit azonosítom (Hangya, OKH, Hanza), a vagyoni veszteségeket térképezem fel. Külön felhívom a figyelmet a szlovákiai magyar gazdasági önszerveződést megalapozni hivatott hitel- és fogyasztási szövetkezeti hálózat (főképpen a Hanza Szövetkezeti Áruközpont) többségi, diszkriminatív megszüntetésének máig ható súlyos következményeire. A csatolt dokumentumban az oldalszámok eltérnek a nyomtatásban megjelenttől.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: H Social Sciences / társadalomtudományok > HD Industries. Land use. Labor / ipar, földhasználat, munkaügy > HD2 Land use / földhasználat
H Social Sciences / társadalomtudományok > HG Finance / pénzügy
Depositing User: PhD Štefan Gaučík
Date Deposited: 12 Sep 2015 13:49
Last Modified: 12 Sep 2015 13:49
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/26473

Actions (login required)

Edit Item Edit Item