REAL

Az extrém száraz időjárás hatása az Achnanthidium minutissimum és Achnanthidium eutrophilum egyedszámára (Sebes-Körös, Körösszakál)

Kókai, Zsuzsanna and Török, Péter and Bácsi, István and T-Krasznai, Enikő and B-Béres, Viktória (2014) Az extrém száraz időjárás hatása az Achnanthidium minutissimum és Achnanthidium eutrophilum egyedszámára (Sebes-Körös, Körösszakál). HIDROLÓGIAI KÖZLÖNY, 94 (5-6). pp. 46-49. ISSN 0018-1323

[img]
Preview
Text
Kokai_etal_HK_2014.pdf

Download (268kB) | Preview

Abstract

A 2012-es év nyara és az ősz rendkívül száraz volt Magyarországon, aminek köszönhetően hazai vízfolyásaink vízhozama, ill. vízszintje jelentősen csökkent. Vizsgálataink során arra a kérdésre kerestük a választ, miként befolyásolta a 2012-es év extrém száraz időjárása – és az ezzel együtt járó vízhozam csökkenés és tápanyag-dúsulás – a Sebes-Körös (Körösszakál) Achnanthidium minutissimum és A. eutrophilum populációinak dinamikáját. A két Achnanthidium taxon minél pontosabb határozása azért fontos, mert eltérő ökológiai állapotú vizek indikátor fajai. Eredményeink alapján elmondható, hogy míg az A. minutissium egyedszám-változása pozitívan korrelált a vízhozammal és negatívan a nitrátkoncentrációval, addig az A. eutrophilum esetében az előzőekkel ellentétes tendenciát figyeltünk meg. Eredményeink rávilágítanak arra, hogy még egy stabilan jó ökológiai állapottal jellemezhető vízfolyás kovaalga-közössége is feltűnően érzékenyen reagálhat a szélsőséges időjárási viszonyok okozta vízhozam csökkenésre és az ezzel szorosan összefüggő tápanyag-koncentrálódásra.

Item Type: Article
Subjects: Q Science / természettudomány > Q1 Science (General) / természettudomány általában
Depositing User: Dr. István Bácsi
Date Deposited: 16 Sep 2015 14:16
Last Modified: 16 Sep 2015 14:16
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/26781

Actions (login required)

Edit Item Edit Item