REAL

Terminográfiai módszerek és eszközök a terminológusképzésben.

B. Papp, Eszter and Fóris, Ágota and Bölcskei, Andrea (2014) Terminográfiai módszerek és eszközök a terminológusképzésben. In: XIII. Szokoe szaknyelvi konferencia, 2013. november 22-23., Pécs.

[img]
Preview
Text
BPapp-Fóris-Bölcskei 2014_Terminográfiai....pdf
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (222kB) | Preview

Abstract

Az cikk célja a Károli Gáspár Református Egyetemen folyó MA szintű terminológusképzés bemutatása, konkrétan pedig annak tárgyalása, hogy a képzésben milyen hangsúlyt fektetünk a modern terminográfiai módszerek és eszközök hallgatókkal történő megismertetésére. A Terminológia mesterszak létesítése és indítása több évvel ezelőtt kezdődött meg azért, hogy bevezethessük Magyarországon is az egyetemi szintű terminológusképzést. A Terminológia mesterszak két éves egyetemi képzés, a bölcsészkaron folyik. A képzés bemenete kettős: egyrészt bölcsész BA végzettségűek jelentkezhetnek rá (magyar és idegen nyelv szakosok), másrészt más, szakmai BA (vagy MA) végzettséggel rendelkezők (például mérnökök, közgazdászok, jogászok, orvosok) jelentkezését is várjuk. A terminológia nemcsak mint önmagáért létező (bölcsészet)tudomány működik. Valódi gyakorlati haszna kimutatható akár egy vállalkozás sikerességében is. A rendszerben gondolkodó terminológus mozgatórugója lehet nemcsak a fordítóirodáknak, hanem − éppen a rendszerszemléletnek köszönhetően − bármely multilingvális, multinacionális cégnek. A terminológusok oktatása során a tananyag tervezésében az egyik fontos kérdés annak meghatározása, hogy a lexikográfia és a terminológia legfontosabb elveinek, módszereinek tárgyalásán túl milyen modern eszközök használatára, tartalmi és formai jellemzőinek bemutatására fektessünk hangsúlyt a képzésben.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: P Language and Literature / nyelvészet és irodalom > PH Finno-Ugrian, Basque languages and literatures / finnugor és baszk nyelvek és irodalom > PH04 Hungarian language and literature / magyar nyelv és irodalom
Depositing User: Dr. Ágota Fóris
Date Deposited: 20 Sep 2015 17:09
Last Modified: 20 Sep 2015 17:09
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/27013

Actions (login required)

Edit Item Edit Item