REAL

„Nekem pénzem nincsen, valami volt, Isten tudja mind hadra költöttem”. Állami jövedelmek és hadi kiadások Bethlen Gábor és II. Ferdinánd korában. In Dáné Veronka et al. szerk.: Bethlen Erdélye, Erdély Bethlene. A Bethlen Gábor trónra lépésének 400. évfordulóján rendezett konferencia tanulmányai. Kolozsvár, 2014, Erdélyi Múzeum-Egyesület, 473–486. p.

Kenyeres, István (2014) „Nekem pénzem nincsen, valami volt, Isten tudja mind hadra költöttem”. Állami jövedelmek és hadi kiadások Bethlen Gábor és II. Ferdinánd korában. In Dáné Veronka et al. szerk.: Bethlen Erdélye, Erdély Bethlene. A Bethlen Gábor trónra lépésének 400. évfordulóján rendezett konferencia tanulmányai. Kolozsvár, 2014, Erdélyi Múzeum-Egyesület, 473–486. p. In: Bethlen Erdélye, Erdély Bethlene. A Bethlen Gábor trónra lépésének 400. évfordulóján rendezett konferencia tanulmányai. Erdélyi Múzeum Egyesület, Kolozsvár, Románia, pp. 473-486. ISBN 978-606-739-008-7

[img]
Preview
Text
kenyeres (2).pdf - Published Version

Download (620kB) | Preview

Abstract

A „pecunia nervus belli”, azaz a „háború éltetőereje a pénz” kifejezés a 16. század elejétől közkeletű mondás volt, főként államférfiak, vezető állami hivatalnokok részéről. A tizenöt éves háború, majd a harmincéves háború időszakára a pénzkérdés még inkább meghatározóvá vált a kora újkori Európában. A korabeli nyugati és közép-európai államok igyekeztek növelni bevételeiket annak érdekében, hogy a főként dinasztikus célokat szolgáló háborúikat finanszírozni tudják, az sem véletlen, hogy ez az időszak a korai merkantilista gazdaságpolitika megjelenésének ideje. A közép-európai Habsburg-birodalomnak már Mohács időszakától komoly pénzügyi nehézségekkel kellett megküzdenie, hogy a török elleni, majd a harmincéves háborúkat finanszírozni tudják. Bethlen Gábor Habsburgok szembeni politikájának és katonai akcióinak meghatározó eleme volt a rendelkezésére álló pénzügyi forrás mértéke. A tanulmány bemutatja a szemben álló felek állami jövedelmeit és katonai kiadásait, különös tekintettel az udvari hadi fizetőmester 1623. évi számadására, amelynek révén értékes adalékokhoz, háttér-információkhoz juthat a kutatás Bethlen 1623. évi hadjáratának vizsgálatához.

Item Type: Book Section
Uncontrolled Keywords: állami jövedelem, gazdaságpolitika, Erdély, Habsburg-monarchia, harmincéves háború
Subjects: D History General and Old World / történelem > D4 Modern History / új- és legújabb kor története
D History General and Old World / történelem > DN Middle Europe / Közép-Európa > DN1 Hungary / Magyarország
Depositing User: Dr István Kenyeres
Date Deposited: 25 Sep 2015 18:08
Last Modified: 25 Sep 2015 18:08
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/28231

Actions (login required)

Edit Item Edit Item