REAL

Az embrió mint társadalmi-kulturális entitás. Az embriók konstruálása a lombikbébi-eljárásban részt vevő magyar páciensek körében

Vicsek, Lilla Mária and Szolnoki, Noémi (2015) Az embrió mint társadalmi-kulturális entitás. Az embriók konstruálása a lombikbébi-eljárásban részt vevő magyar páciensek körében. In: Létkérdések a születés körül. Társadalomtudományi vizsgálatok a szülés és születés témakörében. L’Harmattan, Budapest. (In Press)

[img]
Preview
Text
embrio_mint_tarsadalmi_kulturalis_entitas.pdf

Download (457kB) | Preview

Abstract

1978 óta, amikor világra jött a világ első kisbabája in vitro fertilizációs (IVF) eljárás eredményeképpen, rengeteg csecsemő született világszerte ennek a módszernek a segítségével. Az egyes országok között nagy eltérések vannak az eljáráshoz kapcsolódó technopolitikai kultúra tekintetében. Egy adott ország IVF-kultúrájának lényegi jellemzője, hogy hogyan tekintenek az embrióra. A korábbi embrióképet vizsgáló kutatások főként olyan országokra koncentráltak, ahol hangsúlyos szerepet töltöttek be a nyilvánosságban az embriók morális státuszához kapcsolódó viták. Jelen kutatás az embrióképet Magyarországon vizsgálja, ahol nem zajlott számottevő társadalmi vita ezekről a kérdésekről. A „Meddőség és az asszisztált reproduktív technológiák gyakorlata” c. OTKA-kutatási projekt részeként azzal foglalkozik, hogy milyen jelentést hordoz az embrió a lombikbébi-eljárásban részt vevő páciensek számára, milyen etikai keretekben gondolkodnak az embriókról. Egyrészt kérdés, hogy milyen a viszonyuk az „absztrakt embrióhoz”. Emellett fontosnak tartjuk annak vizsgálatát is, hogy hogyan konstruálják meg a lombikbébi-eljárás különböző fázisában felmerülő „konkrét embriókat”: pl. beültetés előtti embriók, beültetésre került embriók az anyaméhben, beültetésre nem kerülő embriók stb. A tanulmányban kitérünk a 2014 tavaszán sorra került feltáró fázis kismintás kvalitatív vizsgálatának eredményeire (félig strukturált interjúkat alkalmaztunk).

Item Type: Book Section
Subjects: H Social Sciences / társadalomtudományok > HM Sociology / társadalomkutatás
Depositing User: Dr. L M Vicsek
Date Deposited: 29 Sep 2015 13:13
Last Modified: 31 Aug 2016 23:15
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/29263

Actions (login required)

Edit Item Edit Item