REAL

KÜLÖNBÖZŐ SZŐLŐFAJTÁK FENOLOS ÉRÉSÉNEK VIZSGÁLATA: KIVONHATÓSÁGI INDEXEK ÉS BOGYÓ TEXTÚRA VÁLTOZÁSOK KÖZÖTTI ÖSSZEFÜGGÉSEK ELEMZÉSE

Zsófi, Zsolt and Villangó, Szabolcs and Pálfi, Xénia and Pálfi, Zita (2015) KÜLÖNBÖZŐ SZŐLŐFAJTÁK FENOLOS ÉRÉSÉNEK VIZSGÁLATA: KIVONHATÓSÁGI INDEXEK ÉS BOGYÓ TEXTÚRA VÁLTOZÁSOK KÖZÖTTI ÖSSZEFÜGGÉSEK ELEMZÉSE. In: 7. Szőlő és Klíma Konferencia, 2015. április 18., Kőszeg.

[img]
Preview
Text
kulonbozo_szolofajtak_fenolos_eresenek_vizsgalata.pdf

Download (41kB) | Preview

Abstract

A kékszőlők esetében az optimális érettségi állapot fontos összetevője a fenolos érettség. Ez egyrészt a fenolos komponensek mennyiségét a másrészt azok kivonhatóságát jelenti. Vizsgálatok célja az volt, hogy kékszőlő fajták (Kékfrankos, Csókaszőlő, Kadarka, Nero, Syrah) bogyóinak fenolos érési indexét és mechanikai paramétereit az érés során nyomon kövessük és az összefüggéseket föltárjuk. 2013 első fele csapadékos és hűvös, az érési időszak viszont száraz és a sokéves átlaghoz képest meleg volt. A bogyóhéj fenolos koncentrációja teljes színeződés után is emelkedett a fajták esetében. A Kadarkánál és a Neronál a kezdeti emelkedés után csökkenés volt tapasztalható. A legnagyobb „fenolos potenciállal” a Kékfrankos rendelkezett, amit a Nero, a Kadarka, majd a Csókaszőlő követett. A kivonhatósági indexek esetében a változások iránya fajtafüggő volt. Ez a jelenség - a bogyóhéj fenolos koncentrációjának figyelembe vételével – azt is jelenti, hogy az érési index nem minden fajta esetében alkalmazható módszer a kivonhatóság megállapítására. Fajtafüggést mutatott a kivonhatóság mértékének változása is az érés során: a Nero esetében változott a legnagyobb mértékben, a Kékfrankosnál a legkevésbé. A mag érési indexe több fajta esetében nem mutatott tendenciát, ami a magvak heterogén érésére utal. A bogyóhéj textúra változása az érés során fajták esetében hasonló volt. A Kékfrankos bogyókeménységének változása eltér a többi fajtától, ami azt mutatja, hogy a környezeti változásokat a bogyó vízfelvétele jobban követi. A magvak textúra jellemzői nem mutatnak egységes képet, ami a heterogén magérésnek köszönhető. A kivonhatósági index és a héjkeménység értékei (a Kadarka kivételével) minden fajtánál erős összefüggést mutattak.A Kadarka esetében a kivonhatóság a héj rugalmasságával mutatott erős összefüggést.

Item Type: Conference or Workshop Item (Poster)
Subjects: S Agriculture / mezőgazdaság > S1 Agriculture (General) / mezőgazdaság általában
S Agriculture / mezőgazdaság > SB Plant culture / növénytermesztés
Depositing User: PhD Zsolt Zsófi
Date Deposited: 20 Oct 2015 08:12
Last Modified: 20 Oct 2015 08:12
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/29866

Actions (login required)

Edit Item Edit Item