REAL

Gabona betakarítás modellezése szimulációval

Benkő, János (2015) Gabona betakarítás modellezése szimulációval. In: Logisztikai Évkönyv 2015. Magyar Logisztikai Egyesület, Budapest, pp. 11-26.

[img]
Preview
Text
Gabona_betakaritas_modellezese_szimulacioval_u.pdf

Download (442kB) | Preview

Abstract

A mezőgazdasági termelés sajátosságai miatt a betakarítógépek, mint erőforrások az ipari termelés erőforrásaitól eltérően működnek. Az iparban a gyártási rendszerek erőforrásai helyhez kötöttek, amelyekhez megmunkálásra váró anyagokat, munkadarabokat mozgatunk. A növénytermesztésben viszont fordítva, a mobilitással rendelkező gépeket mozgatjuk a munkatárgyát képező a földhöz, illetve az azon termesztett növényekhez. A betakarítási folyamatok további sajátossága, hogy a betakarított terményt a szántóföldről azonnal el kell szállítani. Ennek megfelelően a szimulációban a betakarítás és az azt kiszolgáló szállítás nem válaszható szét, már csak azért sem, mert gyakran a szimuláció egyik célja a betakarítógép és az azt kiszolgáló szállítójárművek működési összhangjának megteremtése. A tanulmány a gabona betakarítás és szállítás szimulációs modelljét, a modullogika felépítését, működését és a szimuláció futásának várható eredményeit mutatja be.

Item Type: Book Section
Subjects: T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > TJ Mechanical engineering and machinery / gépészmérnöki tudományok
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 20 Apr 2016 12:52
Last Modified: 31 Mar 2023 10:07
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/34812

Actions (login required)

Edit Item Edit Item