REAL

A vallási élet konfliktusai Csongrádon a 19. század elején. Reakciók és megoldási kísérletek

Gyöngyössy, Orsolya (2015) A vallási élet konfliktusai Csongrádon a 19. század elején. Reakciók és megoldási kísérletek. In: Oppidum Csongrád 2015. Oppidum Csongrád Alapítvány, Csongrád, pp. 70-82.

[img]
Preview
Text
OPPIDUM.pdf

Download (7MB) | Preview

Abstract

Az alsópapság társadalmi szerepével foglalkozó magyarországi történészek és néprajzosok jellemzően visszhangot kiváltó, kérdéses eseteket, konfliktusokat állítanak elemzéseik középpontjába. Ennek alapja az a feltételezés, miszerint az atipikus jelenségek nyomán a társadalmi valóság olyan mélyrétegei tárulhatnak fel, melyek a konfliktus hiányában rejtve maradnának. A papi normaszegésre adott közösségi reakciók tehát önmagukon túlmutató kulturális és hagyományalapú összefüggésekre világíthatnak rá, látványossá tehetik a norma és normaszegés közt húzódó, érzékeny határvonalakat. Tanulmányomban Mátyus János plébános csongrádi működésének konfliktusokkal terhelt időszakát (1802-1827) vizsgálom, a hívek reakcióját értékelem. Arra keresem a választ, hogy milyen tulajdonságok alapján ítéltek valakit „jó papnak”, ki számított a lelkipásztori eszménnyel összeférhetetlennek? Hogyan fejezték ki a hívek rosszallásukat a normaszegő pap irányába, és hogyan teremthetett egyfajta kollektív „lelki krízishelyzetet” a csongrádi plébános atipikus magatartása? Elemzésemet a vizsgált város, majd Mátyus János plébános bemutatásával kezdem. Ezt követi a plébános ellenében írt panaszlevelek és tanúvallomások sérelmes pontjainak ismertetése, azaz a konfliktushelyzetek és feloldási kísérleteik, majd a csongrádi hívek reakcióinak bemutatása. Forrásaim túlnyomórészt egyházi jellegűek: a váci megyéspüspökhöz írt levelek, egyházlátogatási jegyzőkönyvek, szentszéki kihallgatási jegyzőkönyvek, ritkábban újságcikkek, képviselőtestületi jegyzőkönyvek voltak.

Item Type: Book Section
Subjects: B Philosophy. Psychology. Religion / filozófia, pszichológia, vallás > BL Religion / vallás
G Geography. Anthropology. Recreation / földrajz, antropológia, kikapcsolódás > GR Folklore / etnológia, folklór, kulturális antropológia
H Social Sciences / társadalomtudományok > HN Social history and conditions. / társadalomtörténet
H Social Sciences / társadalomtudományok > HT Communities. Classes. Races / társadalmi rétegződés
Depositing User: Dr. Gyöngyössy Orsolya
Date Deposited: 18 Jul 2016 12:05
Last Modified: 18 Jul 2016 12:05
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/37869

Actions (login required)

Edit Item Edit Item