REAL

Orvosok egészség-magatartása

Németh, Anikó (2016) Orvosok egészség-magatartása. Orvosi Hetilap, 157 (30). pp. 1198-1206. ISSN 0030-6002

[img]
Preview
Text
650.2016.30488.pdf

Download (719kB) | Preview

Abstract

Absztrakt Bevezetés: Az egészségmagatartás az egészség fenntartását, javítását és helyreállítását eredményező tevékenység. Célkitűzés: A szerző fel kívánta tárni az orvosok egészségmagatartásának összefüggéseit az életkorral, nemmel, egészségügyi ellátás szintjével, a szakmatípussal és a havi túlóra mennyiségével. Módszer: Kvantitatív keresztmetszeti vizsgálat online kérdőívvel 186 orvos részvételével. Az adatelemzés χ<sup>2</sup>-, Kolmogorov–Szmirnov-, Mann–Whitney- és Kruskal–Wallis-próbával történt. Eredmények: A fekvőbeteg-ellátásban dolgozókra jellemző a több kávé- (p = 0,034) és energiaital- (p = 0,018) fogyasztás, valamint az, hogy csak hétvégén, otthon tudnak nyugodtan étkezni (p = 0,032). A férfiak (p = 0,003) gyakrabban fogyasztanak alkoholt, naponta két liternél több folyadékot (p = 0,005), vörös húsokat (p<0,001) és főtt ételt (p = 0,018), továbbá testtömegindexük magasabb (p<0,001; U = 2289,0), mint a nőknek. Az alapellátásban dolgozók gyakrabban fogyasztanak főtt ételt (p = 0,005), a 30 év alattiak pedig csipszet és gyorsételeket (p = 0,001), energiaitalt (p = 0,005), de fizikailag ők a legaktívabbak (p = 0,010). Következtetések: Az orvosok táplálkozási szokása több ponton is eltér a kívánatostól, és a fizikai aktivitás mértéke elmarad a nemzetközi trendektől. Orv. Hetil., 2016, 157(30), 1198–1206.

Item Type: Article
Subjects: R Medicine / orvostudomány > R1 Medicine (General) / orvostudomány általában
Depositing User: Ágnes Sallai
Date Deposited: 01 Aug 2016 11:08
Last Modified: 31 Jul 2017 23:15
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/38307

Actions (login required)

Edit Item Edit Item