REAL

A családi kapcsolatok reprezentációja Zsindely Sándor: Hegedüs Loránt élete és munkássága című tanulmányában

Rab, Virag (2016) A családi kapcsolatok reprezentációja Zsindely Sándor: Hegedüs Loránt élete és munkássága című tanulmányában. In: Az "Ezüst pillanatok" nyomában. Tanulmányok Bekker Zsuzsa emlékére. Kronosz Kiadó. (Submitted)

[img]
Preview
Text
BekkerZsuzsa_Rab Virag_final (1).pdf

Download (510kB) | Preview

Abstract

Hegedüs Loránt (1872–1943) gazdaságpolitikus, pénzügyminiszter, szépíró és publicista, akinek szociológiai és történeti munkái is jelentősek. S jóllehet azon kevesek egyike, aki a két háború közötti politikai, gazdasági és kulturális elitnek is kiemelkedő alakja volt, életútjáról eleddig nem készült teljes körű feldolgozás. Ezt a hiányt igyekszik pótolni az a biográfia, melynek egyik alfejezete a következő tanulmány. Ez az írás Hegedüs családi-rokoni kapcsolatait mutatja be, Ifj. Zsindely Sándornak (1932–2008), Hegedüs Loránt unokájának a visszaemlékezései alapján. Tanulmányomban abból a premisszából indulok ki, hogy az egyén életútját jelentősen meghatározza társas környezete, így a családja is. Célom ezért az, hogy megállapítsam, kik tartoztak Hegedüs családi hálózatához, s ismertessem a köztük lévő kapcsolatokat. A tanulmány különlegessége, egyben időszerűsége az, hogy olyan, a szakma számára eddig ismeretlen primer forrást dolgoz fel, amelynek szerzőjét és írásait Bekker Zsuzsa jól ismerte.

Item Type: Book Section
Subjects: H Social Sciences / társadalomtudományok > HC Economic History and Conditions / gazdaság története és alapelvek > HC1 History of economic theories / közgazdasági elméletek
Depositing User: Virág Rab
Date Deposited: 02 Oct 2016 11:30
Last Modified: 02 Oct 2016 11:30
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/40736

Actions (login required)

Edit Item Edit Item