REAL

„Megtetszik innét, mely igaz mondás amaz: Pecunia nervus belli”. Hadi költségek Európában a 17. század első felében, különös tekintettel a Habsburg-birodalomra

Kenyeres, István (2016) „Megtetszik innét, mely igaz mondás amaz: Pecunia nervus belli”. Hadi költségek Európában a 17. század első felében, különös tekintettel a Habsburg-birodalomra. In: Várostromok és Közép-Európa Zrínyi Miklós (1620-1664) korában. Dobó István Vármúzeum, Eger. (Submitted)

[img]
Preview
Text
Studia_agriensia_tanulmany_Kenyeres.pdf

Download (617kB) | Preview

Abstract

A tanulmány a 'fiscal-military state' elméleti modelljét alkalmazva vizsgálja a 16-17. századi Habsburg Monarchiát. A vizsgálati szempontok a következők: 1) állami bevételek alakulása európai összevetésben, 2) a hadsereg létszámadatainak változása európai összevetésben, 3) a Habsburg Monarchia hadi kiadásainak alakulása a 16–17. században, 4) az államadósság mértéke, 5) az államigazgatás és a bürokrácia fejlődése, 6) információk a katonai költségekről, az első „büdzsé”-tervezetek, 7) adórendszer és adóztatás, 8) a hadsereg-finanszírozás főbb jellemzői, 9) a rendek és az államhatalom (rezsim) közötti, a hadi költségek és az állami szükségletek finanszírozása érdekében való együttműködés kérdése. A szerző a 16–17. századi Habsburg Monarchiáról a fenti kritériumok európai kontextusban történő összehasonlítása alapján azt állapítja meg, hogy az semmiképpen sem tartozott a korai „fiscal-military state” Spanyolország, Hollandia vagy Svédország által képviselt típusához.

Item Type: Book Section
Subjects: D History General and Old World / történelem > DN Middle Europe / Közép-Európa
D History General and Old World / történelem > DN Middle Europe / Közép-Európa > DN1 Hungary / Magyarország
U Military Science / hadtudomány > U1 Military Science (General) / hadtudomány általában
Depositing User: Dr István Kenyeres
Date Deposited: 05 Oct 2016 07:39
Last Modified: 05 Oct 2016 07:39
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/41451

Actions (login required)

Edit Item Edit Item