REAL

A magabiztosság-krízis skála alkalmazása idegen nyelvű megnyilatkozásoknál

Puskás, L. and Pólya, Tibor (2016) A magabiztosság-krízis skála alkalmazása idegen nyelvű megnyilatkozásoknál. In: XII. Magyar Számítógépes Nyelvészeti Konferencia, 2016.01.21-2016.01.22., Szeged.

[img]
Preview
Text
Puskás Pólya MSZNYK 2016.pdf

Download (187kB) | Preview

Abstract

Tanulmányunkban korábbi kutatásaink eredményeit kívánjuk megvizsgálni idegen nyelvű megnyilatkozásokon. 2011-ben bemutatásra került a Magyar Számítógépes Nyelvészeti Konferencián az az új narratív pszichológiai eljárás, amelyben összekapcsoltuk a narratív pszichológiai tartalomelemzést és a vokális mintázatok pszichológiai „tartalomelemzését” [12]. Ennek az eljárásnak a részeként mutattuk be a magabiztosság-krízis indexet, amely a megnyilatkozás nyelvi, tartalmi elemeit és az elhangzottak fonetikai struktúráját vizsgálva von le következtetéseket a közlő lelkiállapotára vonatkozóan. Azt a feltételezésünket igyekeztünk adatokkal is alátámasztva igazolni, hogy a krízishelyzet nyelvi-fonetikai mintázata jól körülhatárolható, és ezen jegyek alapján a közlő lelkiállapotára vonatkozóan pszichológiailag értékelhető megállapítások tehetők. Vizsgálatunk nyelvi anyagát akkor Shakespeare Lear királya első és utolsó monológjának magyar nyelvű változata alkotta. 2014-ben a Magyar Számítógépes Nyelvészeti Konferencián mutattuk be a magabiztosság-krízis skála spontán megnyilatkozásokon történő alkalmazását [11]. A mostani kutatásunk a 2011-ben elhangzott előadáshoz kíván visszanyúlni, hasznosítva az időközben szerzett tapasztalatokat, egy olasz nyelvű Lear király megnyilatkozásával gazdagítva a korábbi kutatások eredményeit.

Item Type: Conference or Workshop Item (Poster)
Subjects: B Philosophy. Psychology. Religion / filozófia, pszichológia, vallás > BF Psychology / lélektan > BF21 Applied psychology / alkalmazott pszichológia
Depositing User: dr Tibor Pólya
Date Deposited: 05 Nov 2016 06:12
Last Modified: 05 Nov 2016 06:12
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/42257

Actions (login required)

Edit Item Edit Item