REAL

A tünde-kék kabóca (Erotettix cyane (BOHEMAN, 1845)) felfedezése a Tisza-tónál, és a védelmére tett javaslat (Hemiptera, Auchenorrhyncha, Cicadellidae)

Tóth, Mária and Ronkay, László and Orosz, András (2016) A tünde-kék kabóca (Erotettix cyane (BOHEMAN, 1845)) felfedezése a Tisza-tónál, és a védelmére tett javaslat (Hemiptera, Auchenorrhyncha, Cicadellidae). ÁLLATTANI KÖZLEMÉNYEK, 101 (1-2). pp. 11-23. ISSN 0002-5658

[img]
Preview
Text
2_Toth_11_23__ures_u.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Az Erotettix cyane (Boheman, 1845) , javasolt magyar nevén tünde - kék kabóca, a mezeikabóca - félék (Cicadellidae) családjába tartozó, eutróf, sekély vizű, lebegőhínáros élőhelyekhez kötődő faj. Nagyon kevés hazai előfordulási adata ismert, így jelentős és érdekes faunisztikai ere d- mény a faj fel fedezése a Tisza - tónál. Az állatok Poroszló külterületén fénytorony (light tower = LT) ultraibolya fényére repültek 2016 júliusában; a bizonyító példányok a Magyar Természettudományi Múzeum Hemiptera G yűjteményét gyarapítják. Új élőhelyének felfedezése egy ben alkalom arra is, hogy újból rávilágítsunk a faunisztika, a természetvédelem, a múzeumi gyűjtemények és a taxonómiai kutatások összefonódásának szükségességére. Javasolt e kabócafaj védett státuszba emelése; védelme az egyre zsugorodó és Európaszerte ve szélyeztetett élőhelyeknek – sekély, makrofitonos tavak, hol t- ágak – és számos további , hasonló igényű fajnak megőrzését is szolgálhatja. Speciális élőhelyigénye és könnyű felismerhetősége alapján javasolható természetvédelmi monitoring programok indikátor fajaként kezelni.

Item Type: Article
Subjects: Q Science / természettudomány > QL Zoology / állattan
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 30 Dec 2016 11:09
Last Modified: 31 Mar 2023 10:33
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/44039

Actions (login required)

Edit Item Edit Item