REAL

Michael Halicius és Ioan Zoba: régi kérdések, új válaszok

Nagy, Levente (2017) Michael Halicius és Ioan Zoba: régi kérdések, új válaszok. In: A reformáció és a románok, 2016. nov. 3-4., Kolozsvár. (Submitted)

[img]
Preview
Text
3. sz. melléklet.pdf

Download (362kB) | Preview

Abstract

Mihai Halici-nak 1674. évi Erdélyből való távozása kapcsán többen hangsúlyozták, hogy Halici-nak azért kellett ott hagynia az enyedi kollégiumot, mert a puritánus, haladó, coccejanus értelmiségi körhöz tartozott, szemben a retrográd, maradi ortodox kálvinista vezetőkkel. Tanulmányomban arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy néhány, eddig figyelmen kívül hagyott, forrás azt bizonyítja, hogy Halici nem a coccejánus-karteziánus Dézsi Márton, Pataki István, Hunyadi Pál, Csernátoni Pál), hanem épp ellenkezőleg, az az ellen fellépő „reakciós” egyházi értelmiségiek (Nadányi János, Pósaházi István, Tofeus Mihály) oldalán állt. Ioan Zoba esetében a halotti prédikációkat tartalmazó kötet (Sicriul de aur, Aranykoporsó, 1683) forrásairól szeretnék szólni. Az eddigi kutatók, vagy nem tettek említést a Sicriul de aur forrásairól (Gáldi László, Tamás Lajos, Juhász István, Nagy Géza), vagy minden alap nélkül azt állították, hogy valamilyen magyar prédikációs kötetből fordított Zoba (Gabriel Țepelea, Eugen Pavel). A Sicriul de aur modern kiadását sajtó alá rendező Anton Goția amellett érvelt, hogy a prédikációk nem fordítások, hanem Zoba önálló művei. Később Ana Dumitran is elfogadta ezt az érvelést, mivel eddig egyetlen prédikáció esetében sem sikerült semmilyen forrást feltalálni. Tanulmányomban azt bizonyítom be, hogy két prédikáció esetében pontosan azonosítható a forrás, ami nem más, mint a puritánus Selyei Balog István két műve: Temetési pompa, Várad, 1646 és Temető kert, Várad, 1655 c. műve.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: C Auxiliary Sciences of History / történeti segédtudományok > CB History of civilization / művelődéstörténet
P Language and Literature / nyelvészet és irodalom > PN Literature (General) / irodalom általában > PN0441 Literary History / irodalomtörténet
Depositing User: Levente Nagy
Date Deposited: 19 Jan 2017 13:22
Last Modified: 31 May 2017 13:08
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/46053

Actions (login required)

Edit Item Edit Item