REAL

A növényi alapú étrendről | Plant-based diets: a review

Szabó, Zoltán and Erdélyi, Attila and Gubicskóné Kisbenedek, Andrea and Ungár, Tamás and Lászlóné Polyák, Éva and Szekeresné Szabó, Szilvia and Kovács, Réka Erika and Raposa, László Bence and Figler, Mária (2016) A növényi alapú étrendről | Plant-based diets: a review. Orvosi Hetilap, 157 (47). pp. 1859-1865. ISSN 0030-6002

[img] Text
650.2016.30594.pdf
Restricted to Repository staff only until 30 November 2017.

Download (380Kb)

Abstract

Absztrakt A növényi alapú étrend egy régi-új táplálkozási irányzat. Jelen összefoglaló tanulmányban történeti alapokból kiindulva kívánjuk ismertetni ezt a napjainkban egyre népszerűbb táplálkozási törekvést. Célunk bemutatni a növényi alapú táplálkozást mint primer prevenciós eszközt. Irodalmi adatok alapján kritikusan elemezzük a növényi alapú étrendhez kapcsolódó korábbi téves vélekedéseket (fehérje-, B<sub>12</sub>-vitamin-, folsav-, vasbevitel), és megfelelő fogalmi alapot teremtünk ezen étrend értelmezéséhez, amelynek gerincét a gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyesek és az olajos magvak alkotják. Ismertetjük a növényi alapú étrend pozitív élettani és betegségkockázat-csökkentő hatását. Az elhízás talaján kialakuló metabolikus és szív-ér rendszert érintő betegségek nagyrészt megelőzhetőek lennének egy helyesen összeállított növényi alapú étrenddel. A daganatos megbetegedésben szenvedő betegek esetén az állati eredetű élelmiszerek háttérbe szorítása a növényi alapúakkal szemben is igazoltan pozitív hatású. Áttekintésünk bemutatja, hogy ez a fajta táplálkozás számos egészségügyi probléma esetén alkalmazható, és hosszú távon is fenntartható megoldást biztosít a legújabb kor egészségügyi kihívásaira. Orv. Hetil., 2016, 157(47), 1859–1865. | Abstract Plant-based diet is an old-new trend in nutrition. In this review based on a historical context, we wish to introduce this popular nutritional trend. Our aim is to present plant-based diet as a primary measure for prevention. We intend to critically analyse some past stereotypes related to plant-based diet – whose main components include fruits, vegetables, whole grains, legumes, nuts and seeds – according to the literature (e.g. protein, vitamin B<sub>12</sub>, folic acid, and iron intake) by doing so we wish to create an adequate conceptual basis for its interpretation. We discuss positive physiological effects of plant-based diet and its possible role in diseases risk reduction. Cardiovascular and metabolic diseases developing due to obesity could be prevented by a properly compiled plant-based diet. For patients with cancer minimizing the intake of foods of animal origin – as opposed to plant-based ones – has proved to have positive effects. Our review suggests this diet can be used in a number of diseases and it also provides long-term sustainable solutions for the health care challenges of the newest era. Orv. Hetil., 2016, 157(47), 1859–1865.

Item Type: Article
Subjects: R Medicine / orvostudomány > R1 Medicine (General) / orvostudomány általában
Depositing User: Ágnes Sallai
Date Deposited: 27 Jan 2017 08:20
Last Modified: 27 Jan 2017 08:20
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/46515

Actions (login required)

View Item View Item