REAL

Az információcsere szerepe a bizalomalakulásban és hatása a szervezeti kapcsolatok hatékonyságára és igazságosságára = Informational aspects of trust and the impact exchange of information has on productivity and fairness of organizational relationships

Molnárné dr. Kovács, Judit and Inántsy Pap, Judit (2006) Az információcsere szerepe a bizalomalakulásban és hatása a szervezeti kapcsolatok hatékonyságára és igazságosságára = Informational aspects of trust and the impact exchange of information has on productivity and fairness of organizational relationships. Project Report. OTKA.

[img]
Preview
PDF
38185_ZJ1.pdf

Download (96kB)

Abstract

Kutatásunk legmarkánsabb eredménye, hogy igazoltuk, a bizalmatlanság problémás elosztási döntési helyzetekben ésszerűtlen megoldásokhoz vezet. Az ésszerűtlenség egyik jellemző oka, hogy konfliktusos elosztási helyzetekben az emberek a problémákat hajlamosak kisebb részekre tagolni, továbbá a konfliktusmegoldás kézreeső eszközei lehetnek az olyan, a társas normákhoz kapcsolódó egyszerűsítések, heurisztikák, amilyen az egyenlőség-heurisztika is. A bizalmatlanság és a konfliktus-megelőző, konfliktus-elhárító heurisztikák kapcsolata azonban nem lineáris: legjellemzőbb a használatuk azokban a kapcsolatokban, melyek közepesen erős összetartással, bizalommal jellemezhetők: a gyenge, rossz, válságos kapcsolatokban a kapcsolatépítő-konfliktuskerülő motívum gyenge, az erős kapcsolatok esetében pedig az érdekek kölcsönös és kreatív összehangolásához nincs szükség ilyen normatív egyszerűsítésekre. Ez a tapasztalat visszaigazolja az ilyen heurisztikák társas funkcióját a konfliktusmegoldásban, kapcsolatépítésben. | The strongest message of our reseach project is that distrust destroys the efficiency of allocations when the allocation task is relatively complex. The loss in efficiency comes from the usage of a narrower focus to the task (the whole task is split into smaller parts instead of a wholistic focus); and- in our case- from the more frequent usage of such social heuristics like equality heuristic is. However, the relationship between trust and the use of equality heuristic is not linear: People most tend to use them when their relationships in the social unit (trust in authority, social bonds, cohesion...) are neither too weak nor very stable. This finding streightens our knowledge about the function of social heuristics.

Item Type: Monograph (Project Report)
Uncontrolled Keywords: Pszichológia
Subjects: B Philosophy. Psychology. Religion / filozófia, pszichológia, vallás > BF Psychology / lélektan
Depositing User: Mr. Andras Holl
Date Deposited: 08 May 2009 11:00
Last Modified: 30 Nov 2010 22:47
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/498

Actions (login required)

Edit Item Edit Item