REAL

Rekreációs sportmotiváció-kutatás Szegeden

Fritz, Péter and Szigeti, Katalin and Tóth , Lea Éva (2011) Rekreációs sportmotiváció-kutatás Szegeden. Rekreáció, 1 (1). pp. 31-35.

[img]
Preview
Text
2011 1-1 rekr sportmot.pdf

Download (524kB) | Preview

Abstract

Korunk modern társadalmára jellemző a mozgásszegény életmód. A Hungarostudy felmérés 2002-es eredményei alapján a felnőtt lakosság 75%-a nem végez rendszeres sporttevékenységet Magyarországon. Így rendkívül fontos, hogy feltérképezzük a sportolási motivációkat, és ezáltal hatékonyan ösztönözzük a népességet az aktív sportolásra. Kutatásunkban a rekreációs motivációkra fókuszálunk. Korábbi kutatások beszámolnak róla, hogy a férfi ak sportolási hajlandósága átlagosan nagyobb, mint a nőké. Ezt a nemek közötti különbséget mi is tapasztaltuk. Azonban eredményeink rávilágítottak arra, hogy az életkor meghatározóbb a sportmotívumok sorrendjében, mint a nemi hovatartozás. Azt tapasztaltuk, hogy a fi ataloknak a legerősebb motiváció az érzelmi hatás, ami a kor előre haladtával egyre inkább háttérbe szorul, és mindinkább átveszi helyét az egészség. Az életkor csoportok szerinti megoszlás és az első helyen megjelölt motiváció közötti kapcsolat szignifi káns (p<0,0001 Pearson khi-teszt). Kutatási célunk árnyaltabb képet adni a szegedi sporttevékenységek motivációjáról. Úgy gondoljuk, kutatásunk eredményei alapot adhatnak későbbi átfogó sportmotivációs vizsgálatoknak.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: rekreáció, sport, motiváció, egészség, érzelem
Subjects: G Geography. Anthropology. Recreation / földrajz, antropológia, kikapcsolódás > GV Recreation Leisure / szabadidő, szórakozás
Depositing User: Dr. Zoltán Szatmári
Date Deposited: 06 Mar 2017 10:28
Last Modified: 22 Mar 2019 07:44
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/49939

Actions (login required)

Edit Item Edit Item