REAL

Az életmód szerepe az időskori kognitív zavarok prevenciójában és rehabilitációjában

Batízné Mikulán, Rita (2011) Az életmód szerepe az időskori kognitív zavarok prevenciójában és rehabilitációjában. Rekreáció, 1 (1). pp. 27-30.

[img]
Preview
Text
2011 1-1 az eletmod szerep.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

A hazai és külföldi szakirodalmi adatok alapján elmondható, hogy az időskori kognitív zavaroknak is mind a kialakulását, mind a lefolyását pozitívan lehet befolyásolni életmódunkkal. Az életmód morbiditását és mortalitását befolyásoló szerep a szív- és érrendszeri betegségek viszonylatában már régóta ismert. Az időskori kognitív betegségekre gyakorolt kedvező hatása azonban még mindig nem terjedt el széleskörűen. Az egészségfejlesztés egyik fontos feladata lehet ezen információknak az átadása a fiatalabb korosztályoknak is. Minél régebb óta jellemző egy személy életmódjára az egészségtudatosság, annál nagyobb a valószínűsége az előnyős hatások eredményeinek megtapasztalására. A mentális képességek szinten tartására irányuló egyéni törekvések szolgálatba állítható az oktatás területén tapasztalható szemléletváltás: az egész életen át tartó tanulás (Life long learning) mindenképpen hozzájárul az időskori kognitív zavarok prevenciójához valamint az idősek életminőségének emeléséhez.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: kognitív zavarok, életmód, idős kor
Subjects: G Geography. Anthropology. Recreation / földrajz, antropológia, kikapcsolódás > GV Recreation Leisure / szabadidő, szórakozás
Depositing User: Dr. Zoltán Szatmári
Date Deposited: 06 Mar 2017 10:53
Last Modified: 22 Mar 2019 07:44
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/49940

Actions (login required)

Edit Item Edit Item