REAL

A Rövidített Pozitív Élmények Feldolgozási Módjai Skála magyar változatának reliabilitás- és validitásvizsgálata = The reliability and validity of the Hungarian version of the Abridged Ways of Savoring Checklist

Szondy, Máté and Martos, Tamás and Szabó-Bartha, Anett and Pünkösty, Mária (2014) A Rövidített Pozitív Élmények Feldolgozási Módjai Skála magyar változatának reliabilitás- és validitásvizsgálata = The reliability and validity of the Hungarian version of the Abridged Ways of Savoring Checklist. Mentálhigiéné és Pszichoszomatika, 15 (3). pp. 305-316. ISSN 1419-8126

[img]
Preview
Text
mental.15.2014.3.10.pdf

Download (261kB) | Preview

Abstract

Elméleti háttér: A pozitív élmények átélése során megjelenő érzéseinket különböző módokon dolgozhatjuk fel. Különbséget tehetünk az élmények intenzitását növelő és csökkentő reakciók között. Cél: Tanulmányunkban bemutatjuk a Rövidített Pozitív Élmények Feldolgozási Módjai Skála magyar változatának (WOSC-H) reliabilitás- és validitásvizsgálatát. A kérdőív azokat a kognitív és viselkedéses reakciókat vizsgálja, amelyeket pozitív élmények átélése közben adhatunk. Módszer: Keresztmetszeti vizsgálatunkban 596 fő (296 férfi, 300 nő) töltötte ki a kérdőívcsomagot. A skála validitásának vizsgálatára a boldogsággal kapcsolatos orientáció, az élettel való elégedettség, illetve a vitalitás mérőeszközeit alkalmaztuk. Eredmények: A skála főkomponens-elemzése két komponens jelenlétét mutatta: a pozitív élményekbe Bevonódó, illetve a pozitív élményektől Eltávolodó élményfeldolgozást. A kérdőív megfelelő reliabilitású, azonban a kétkomponensű modell illeszkedési mutatói csak közepes szintűek. Az egyes faktorok az elvárt irányú összefüggést mutatták a validálóskálákkal. Következtetések: Összességében a skála a pozitív élményekre adott reakciók megbízható és valid mérőeszközének bizonyult. | Background: Our emotions during positive experiences can be processed in different ways. We can make a distinction between reactions that increase and reactions that decrease the intensity of the experience. Aim: The aim of our study was to present the adaptation of the Hungarian version of the Abridged Ways of Savoring Checklist (WOSC). This scale measures the potential cognitive and behavioral responses during positive experiences. Method: Data from our cross-sectional study (N = 596, 296 male, 300 female) are analyzed. To examine the validity of the scale, we used instruments measuring orientation to happiness, satisfaction with life, and vitality. Results: The principal component analysis revealed 2 components: savoring positive experiences versus dampening positive experiences. The reliability of the scale is good, but the goodness of fit of the two-component model was weak. The validity of the scale proved to be adequate: savoring positive experiences goes with higher level of positive mental health indicators, while dampening positive experiences goes with lower level of positive mental health indicators. Conclusions: The Hungarian version of WOSC is a useful measure of the reactions during positive experiences.

Item Type: Article
Subjects: B Philosophy. Psychology. Religion / filozófia, pszichológia, vallás > BF Psychology / lélektan
Depositing User: László Sallai-Tóth
Date Deposited: 30 Mar 2017 14:29
Last Modified: 30 Sep 2017 23:16
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/50725

Actions (login required)

Edit Item Edit Item