REAL

Komposztkijuttatás hatása az ökológiai módon termesztett almafák (Malus domestica Borkh.) levelének száraz anyag- és Ca-tartalmára | Effect of soil compost application on the dry matter and Ca contents of the leaves in an organic apple (Malus domestica Borkh.) orchard

Szabó, Anita and Csihon, Ádám and Balla-Kovács, Andrea and Gonda, István and Vágó, Imre (2014) Komposztkijuttatás hatása az ökológiai módon termesztett almafák (Malus domestica Borkh.) levelének száraz anyag- és Ca-tartalmára | Effect of soil compost application on the dry matter and Ca contents of the leaves in an organic apple (Malus domestica Borkh.) orchard. Agrokémia és Talajtan, 63 (2). pp. 315-328. ISSN 0002-1873

[img] Text
agrokem.63.2014.2.10.pdf
Restricted to Repository staff only until 31 December 2034.

Download (398kB)

Abstract

Ökológiai termesztésű almaültetvényben eltérő komposztadagok (0, 10, 25 és 50 kg N·ha<sup>−1</sup>) hatását vizsgáltuk a talaj tápelemtartalmának változására (0–30 és 30–60 cm-es mélységben). Mértük az egyes almafajták (Golden Delicious és Pinova) levelének szárazanyag- és Ca-tartalmát, továbbá vizsgáltuk e paraméterek alakulásának egymáshoz való viszonyát.A szabadföldi kísérletet a Debreceni Egyetem Kertészettudományi Intézetének Pallagi Kísérleti Telepén, a talaj- és növényminták analízisét az Agrokémiai és Talajtani Intézet laboratóriumaiban végeztük.A 2011. és 2012. évi eredményeket összevetve lényeges csökkenés mutatkozott a talaj AL-oldható P-tartalmában. Az évek múlásával jelentősen nőtt azonban a talajban a nitrát-, ammónia-, szerves-N és CaCl<sub>2</sub>-Mg tartalom a kijuttatott komposztadagok hatására. Az AL-K, -Ca, -Mg, a CaCl<sub>2</sub>-P, -K mennyisége és a pH közel azonosnak mondható.Az első kísérleti évben (2010-ben) még nem volt hatása a komposztnak. 2011-ben már észleltünk hatást, de a fagykár miatt nem volt termés a fákon. 2012-ben a nagy termésterhelés mellett is növekedést tapasztaltunk a szárazanyag-tartalom alakulásában mind a Golden Delicious, mind a Pinova fajták esetében. Adott kezeléseken belül az eltérő termésmennyiségekkel, továbbá az évjárattal összefüggő tendenciákat fedeztünk fel. A rendkívül csapadékos évben (2010) alacsony, míg az aszályos évben (2012) nagy szárazanyag-tartalom értékeket mértünk a levélben. A Golden Delicious és a Pinova esetében kapott tendencia fajtától, kezelés- és termesztés-technológiától függetlenül hasonló.A komposzt hatására 2010-ben a Golden Delicious leveleiben kismértékű, a Pinova leveleiben szignifikáns Ca-tartalombeli növekedést mértünk. Az évjárat hatásáról elmondható, hogy csapadékos évben a szakirodalmi adatoknál magasabb, míg száraz, terméshiányos évben alacsonyabb Ca-tartalommal számolhattunk. Bár a Ca-szintek alakulása tendenciájában megegyezett a két almafajta esetében, mégis megállapítható, hogy a Pinova leveleinek elemtartalma nagyobb volt, mint a Golden Delicious fáké.A levelek szárazanyag-tartalma és Ca-tartalma között fordított arányosságot bizonyítottunk. | The effect of different compost doses (N active ingredients: 0, 10, 25 and 50 kg·ha<sup>−1</sup>) on the nutrient contents of the soil (at depths of 0–30 and 30–60 cm) was studied in an organic apple orchard. The dry matter and Ca contents of the leaves were determined for the apple species Golden Delicious and Pinova, and the relationship between these parameters was studied.The field experiments were conducted at the Experimental Station of the University of Debrecen in Pallag. Prior to compost application (April–May) and harvesting (September) soil samples were taken from depths of 0–30 and 30–60 cm with a handheld drill, while leaf samples were taken from three trees in each treatment prior to harvest. The soil and plant samples were analyzed in the laboratories of the Institute of Agricultural Chemistry and Soil Science.The results for 2011 and 2012 revealed a significant decrease in the AL-soluble P contents of the soil. However, the CaCl<sub>2</sub>-soluble nitrate, ammonia, organic-N and Mg contents of the soil increased over the years as an effect of the applied compost doses, while neither the AL-K, -Ca, -Mg and CaCl<sub>2</sub>-P, -K quantities nor the pH changed significantly.In the first year (2010) the compost treatments had no effect. In 2011 the positive effect of the compost could be observed, but there was no fruit on the trees due to frost damage. In 2012, in spite of the high fruit load, the dry matter content increased for both Golden Delicious and Pinova. Various trends were observed in relation to the yields recorded within each treatment and in the individual years. The dry matter contents in the leaves were low in the extremely wet year (2010) and high in the dry year (2012). The tendencies were similar for both Golden Delicious and Pinova irrespective of the variety, treatment and cultivation technology.In 2010 the compost treatment increased the leaf Ca contents slightly in Golden Delicious and significantly in Pinova. In the rainy year the Ca contents were found to be higher than the data in the literature, while in the dry year, when no fruit were formed, they were lower. Although the changes in Ca levels showed the same trend for both varieties, the leaf element contents of Pinova were higher than those of Golden Delicious.The dry matter content was inversely proportional to the Ca content of the apple leaves.

Item Type: Article
Subjects: S Agriculture / mezőgazdaság > S1 Agriculture (General) / mezőgazdaság általában > S590 Soill / Talajtan
Depositing User: Ágnes Sallai
Date Deposited: 10 Apr 2017 08:57
Last Modified: 10 Apr 2017 08:57
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/51231

Actions (login required)

Edit Item Edit Item