REAL

A szelén antioxidáns hatásai és a szelénellátottság kérdései | Selenium: its antioxidant effects and issues in selenium supply

Molnár, Jeannette (2013) A szelén antioxidáns hatásai és a szelénellátottság kérdései | Selenium: its antioxidant effects and issues in selenium supply. Orvosi Hetilap, 154 (41). pp. 1613-1619. ISSN 0030-6002

[img] Text
oh.2013.29705.pdf
Restricted to Repository staff only until 31 October 2033.

Download (128kB)

Abstract

A szerző először tömören vázolja a szelénnel kapcsolatos antioxidáns hatásokat, majd részletesen kitér a magyarországi szelénellátottsággal foglalkozó irodalomra, és összefoglal néhány lényeges nemzetközi adatot is. Magyarországon a talajrendszerek szelénben szegények, és ez részben tükröződik a növények szeléntartalmában is. Magyarországon az 1980-as évek óta általános gyakorlat a legtöbb haszonállat szelénpótlása a szelénhiánnyal kapcsolatba hozható betegségek megelőzése céljából. A magyar élelmiszerek szeléntartalmáról csak kevés adat áll rendelkezésre, ezért a közleményben az Európai Unióban forgalmazott élelmiszerek szeléntartalma kerül elsősorban bemutatásra. A humán szelénellátottságról szintén kevés reprezentatív adat jelent meg, és az eredmények nagymértékben függenek az alkalmazott analitikai módszertől. Összefoglalva megállapítható, hogy Magyarországon marginális szelénhiány valószínűsíthető, amely számos kórkép kialakulásában szerepet játszhat és azok kezelését is megnehezítheti. Orv. Hetil., 2013, 154, 1613–1619. | The author first summarizes briefly the antioxidant effects attributed to selenium. Literature data on the selenium supply in Hungary are reviewed in detail, also noting some important international reports. Hungarian soils are selenium deficient and this is reflected partly in selenium content of the plants, too. Selenium supplementation has been generally applied to most livestock since the 1980s in Hungary in order to prevent diseases associated with selenium deficiency. There are little data on the selenium content of Hungarian foodstuffs; therefore, selenium content of important foodstuffs available in the European Union is reviewed in detail. Data on selenium concentrations in human plasma or serum are scarce, and the results depend substantially on the analytical methods applied. In conclusion, Hungary is a country with marginal selenium deficiency, and this may play a role in the pathogenesis and poor treatment results of several diseases. Orv. Hetil., 154 (41), 1613–1619.

Item Type: Article
Subjects: R Medicine / orvostudomány > R1 Medicine (General) / orvostudomány általában
Depositing User: Ágnes Sallai
Date Deposited: 09 May 2017 07:24
Last Modified: 09 May 2017 07:24
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/51928

Actions (login required)

Edit Item Edit Item