REAL

Az étrend szerepe a húgyúti kövek kialakulásában és megelőzésében | Role of the diet in urinary stone formation and prevalence

Szendrői, Attila and Tordé, Ákos and Vargha, Judit and Bánfi, Gergely and Horváth, András and Horváth, Csaba and Nyirády, Péter (2017) Az étrend szerepe a húgyúti kövek kialakulásában és megelőzésében | Role of the diet in urinary stone formation and prevalence. Orvosi Hetilap, 158 (22). pp. 851-855. ISSN 0030-6002

[img]
Preview
Text
650.2017.30747.pdf

Download (140kB) | Preview

Abstract

Absztrakt: A húgyúti kövesség a fejlett országokban a metabolikus és endokrin okok mellett egyre gyakrabban fordul elő a helytelen táplálkozási szokások, az elhízás és a mozgásszegény életmód miatt. Ezért az urológusok és az alapellátásban dolgozók mindennapi munkájában kiemelt szerepet kellene, hogy kapjon az elsődleges és másodlagos prevenció. A megelőzés a testsúlykontrollon, a testmozgáson és a gyógyszeres kezelésen túl a megfelelő diétán alapul. Az étrend különböző alkotóelemei megváltoztathatják a vizelet összetételét és ezáltal annak túltelítettségét fokozhatják, amely alapja a kőképződésnek. Az étrendi összetevők vagy elősegítik a kövesség megelőzését (fokozott folyadékbevitel, citrát, magnézium, gyümölcsök és zöldségek), vagy hajlamosítóan hatnak annak kialakulására (kevés folyadékbevitel, fehérjében, szénhidrátban, zsírban, oxalátban, sóban, kalciumban gazdag étrend, aszkorbinsav stb.). Összefoglalónkban bizonyítékokkal alátámasztott étrendi javaslatokat fogalmaztunk meg, amelyek a húgyúti kövesség elsődleges és másodlagos megelőzésében gyakorlati haszonnal bírnak. Orv Hetil. 2017; 158(22): 851–855. | Abstract: In Hungary and in the developed countries urinary stones occur more often due to nutritional habits, obesity and sedentary lifestyle beside the endocrine and metabolic causes. In the daily urological and family doctor practice prevention should have an important role. Prevention is based not only on body weight control, physical exercise and medical treatment, but on proper diet as well. The nutritional components can change the consistence of urine, causing supersaturation, which is essential in stone formation. Specific nutritional components can either prevent stone formation (increased fluid intake, citrate, magnesium, fruits and vegetables) or either increase stone formation (decreased fluid intake, proteins, carbohydrates, oxalate, salt, increased calcium intake, ascorbic-acid etc). We summarized evidence-based practical dietary suggestions on the primary and secondary prevention of urinary stones. Orv Hetil. 2017; 158(22): 851–855.

Item Type: Article
Subjects: R Medicine / orvostudomány > R1 Medicine (General) / orvostudomány általában
Depositing User: Ágnes Sallai
Date Deposited: 20 Jun 2017 06:54
Last Modified: 30 Jun 2018 23:15
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/55042

Actions (login required)

Edit Item Edit Item